Menu Zavřít

Martin, král jednoprocentní

22. 1. 2018
Autor: Euro

Ministerstvo obrany bude rádo, pokud jeho reálný loňský rozpočet překročí jedno procento HDP. A to je, věru, špatná zpráva.

Minulý týden se stalo několik důležitých věcí. Vláda Andreje Babiše podala demisi, Martin Stropnický během dechberoucího vystoupení ve sněmovně připomenul, proč byl špatným ministrem obrany dbajícím jen o svůj mediální obraz, a Karla Šlechtová opět zdůraznila, co všechno před ní Stropnický neudělal, i když mohl a nejspíš i měl.

Jestliže se teď stále častěji ozývá, aby Šlechtová jako ministryně v kabinetu bez důvěry a teď už i v demisi o ničem nerozhodovala, sedět a psát předmluvy do knížek asi nebude. Nynější bezčasí může trvat ještě hodně dlouho. Zaměřit by se proto mohla na obranné výdaje a vylepšení jejich čerpání.

Podle posledních čísel a propočtů se totiž zdá, že resort se musí modlit, aby jeho loňský rozpočet vůbec přeskočil jedno procento HDP. Nejoptimističtější odhady dnes mluví pouze o 1,05 procenta. Nelichotivou situaci, která se opakuje několikátým rokem po sobě, způsobily nejen neutracené miliardy, ale i rostoucí český hrubý domácí produkt. Z toho důvodů je stále větší pohádkou, že by obranný rozpočet v roce 2020 činil 1,4 procenta HDP, jak se dohodlo v roce 2014 a jak s tím počítá Severoatlantická aliance.


Armádní nákupy drhnou:

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


Teď přicházejí minuty slávy pro Karlu Šlechtovou. Otevírá se prostor pro razantní zásah, díky němuž by mohla ukázat, v čem je lepší manažerka než její předchůdce. Za vyšperkování rozpočtu a jeho čerpání by jí určitě nezkritizoval ani jeden oponent.

Navíc po čtyřech letech, kdy ministerstvo obrany neustále rotovalo v počtech jak rezavějící sovětský radar na letišti a do centrály NATO dodávalo plánované křivky, které už v době odesílání z Prahy neplatily, by mohla uklidnit i české alianční spojence. Hry “my-nic-to-jen-to-HDP-strašně-rychle-roste” bylo dost.

CONTENT24

Pokud se ovšem ministryně spokojí s vyjádřením, že procentuálně to sice nevypadá, ale meziročně obranný rozpočet stoupá, nic se nezmění. Takové vysvětlení v minulých letech používal i Martin Stropnický. A jak to skončilo? Nijak. Nic se nekoupilo, armáda a její technika jen o několik dalších let morálně zestárla.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Umanutý jestřáb versus zdravá holubice

Bude únor přelomový?

Karlino novoroční poselství

Když chybí tah na branku

Armáda jako personální agentura

Velká Bíteš v Dubaji

Rozpuštěný a vyvanutý

Popravy generálů jako tečka za Stropnickým


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).