Menu Zavřít

Umanutý jestřáb versus zdravá holubice

15. 1. 2018
Autor: Euro

Dva rozdílné světy, dva jiné názory. Střet mezi pohledy Jiřího Drahoše a Miloše Zemana panuje i v oblasti armády a obrany.

Pokud by se Česko ocitlo ve virtuální realitě a z Miloše Zemana se stal náčelník generálního štábu, díky jeho vizím z posledních pěti let je zřejmé, jak by se česká armáda proměnila. Ihned by nakoupila strategické drony, zaměřila se na produkty ruského zbrojního průmyslu, podporovala nekonečné diskuze o společném evropském vojsku. A na úkor policie by přejala ochranu státních hranic.

Ač jde jen o krátký výčet názorů Miloše Zemana, i z něj je jasné, že by se nejradši viděl jako útočný jestřáb, pro něhož představuje síla jediné řešení všech konfliktů a diskuze je zbytečná. Jenže stejně jako se vznášejí otazníky nad jeho zdravotní kondicí, je i jeho pohádková postava jestřába poněkud chromá.

Nejlépe to ilustruje Zemanova umanutost hraničící s úchylkou v dronech. Dlouhé roky - jak je zřejmé z jeho vystoupení a apelů - žil v představě, že česká armáda nemá žádný bezpilotní prostředek. A že až on generálům a důstojníkům otevřel oči. Přitom realita vypadá úplně jinak. České vojsko využívá drony stejně jako zahraniční ozbrojené složky.


O armádě čtěte také:

Obrana loni nevyčerpala 4,4 miliardy. Šlechtová chce změnit systém

Očista obrany začíná. Šlechtová propustila nejlépe placenou úřednici

Česká armáda? Jde správným směrem, ale pomalu, říká Petr Pavel

 Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel


Když mu v poslední době došlo, že ho skutečnost předběhla, začal nabádat, aby drony provozovaly nikoliv pozemní síly, ale letectvo. Možná nastal čas konečně zjistit, k čemu bezpilotní technika slouží. Například v misích ji vojáci vypustí, aby ze vzduchu zkontrolovala terén, a až pak na prozkoumané území vyrazí hlídková patrola. Anebo v boji mohou pozemní síly díky dronu rychle zjistit postavení nepřítele.

Předpotopní názory Miloše Zemana zaráží především proto, že jako prezident má k dispozici několik poradců. S obranou mu pomáhá Vlastimil Picek, bývalý náčelník generálního štábu a ministr. Proč alespoň on nekrotí Zemanovy představy nebo ho nezásobuje fakticky správnými radami, je záhadou.

Jediný na Dnech NATO

A pak je tady Jiří Drahoš. Prezidentský kandidát, který ctí severoatlantickou vazbu a kooperaci Česka v rámci NATO, varuje před ruským vlivem na zemi (zvnějšku i zevnitř) a apeluje na rychlé dotažení velkých modernizačních projektů a vyhoupnutí obranného rozpočtu na dvě procenta HDP.

I když se třeba loni v září jako jediný uchazeč o Pražský hrad zúčastnil Dnů NATO v Ostravě, o jeho nazírání na obrannou a bezpečnostní politiku samozřejmě ještě nevíme tolik, jako o idejích Miloše Zemana. Všechno ukáže až praxe.

Nicméně podhoubí, z něhož Drahošovy vize klíčí, jej řadí spíše do umírněného tábora se zdravým a srozumitelným postojem. V případě Drahošova vítězství bude záležet i na tom, koho si vezme k ruce jako poradce. A nabídka bude. Zkusit oslovit může generála Petra Pavla, jenž během několika měsíců skončí v čele Vojenského výboru NATO.


Čtěte rozhovor s Jiřím Drahošem:

Drahoš: Chci změnit atmosféru ve společnosti

 Jiří Drahoš postupuje do druhého kola


Vojáci své politické preference sice prezentovat nesmí, pro ministerstvo obrany ovšem podobná pravidla neplatí. A tak Karla Šlechtová v posledních dnech několikrát jasně sdělila, že její hlas patří Zemanovi. Sympatie jsou nicméně oboustranné - i díky jeho podpoře získala v současné vládě Andreje Babiše křeslo v čele obrany.

Pro samotnou armádu je však z dlouhodobého hlediska výhodnější vrchní velitel Jiří Drahoš. Ať už kvůli nepodceňování ruských schopností nebo minimální možnosti, že by prosazoval své osobní zájmy. Což třeba u Miloše Zemana v době hledání první české generálky neplatilo - ač je výběr věcí generálního štábu, prezident do něj výrazně promlouval.

CONTENT24

A nejen tohle je důkaz, že zdravě uvažující holubice může být pro českou obranu a armádu větším přínosem než chromý a zahleděný jestřáb.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Bude únor přelomový?

Karlino novoroční poselství

Když chybí tah na branku

Armáda jako personální agentura

Velká Bíteš v Dubaji

Rozpuštěný a vyvanutý

Popravy generálů jako tečka za Stropnickým

Tři a půl milionu a přitom taková blbost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).