Menu Zavřít

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

21. 1. 2018
Autor: čtk

Národní úřad kybernetické bezpečnosti (NÚKIB) neschválil dokumentaci k nákupu armádních radarů, které se ČR chystá koupit od Izraelců. Za stávajících podmínek tak nepovolí jejich připojení k systémům NATO. Řekla to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Ke konečné verzi smlouvy si proto vyžádala nový znalecký posudek a nové stanovisko advokátní kanceláře.

Už při nástupu do funkce Šlechtová mluvila o tom, že chce prověřit velké zakázky, které ministerstvo chystá nebo jsou téměř před dokončením. Z minulého volebního období je před podpisem mimo jiné tendr na nákup mobilních radiolokátorů z Izraele.

„Vzhledem k tomu, že já disponuji konečným stanoviskem NÚKIB, že za stávající dokumentace nebude udělena certifikace, tak jsem předevčírem (v pátek) svolala poradu vedení ministerstva obrany a generálů, kde jsem se dověděla, že polovina náměstků nemá konečnou smlouvu, má znalecké posudky ke staré verzi smlouvy,“ uvedla ministryně.


Armádní nákupy drhnou:

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


Bez certifikace od úřadu kybernetiky by se radary nemohly připojit k systému NATO. Česko by tak po podepsání smlouvy s Izraelem zaplatilo za nákup a dovoz osmi radarů, nemohlo by je ale efektivně používat.

Šlechtová se proto rozhodla, že ke konečné verzi smlouvy nechá vypracovat nový znalecký posudek a nové stanovisko advokátní kanceláře. O stanovisko požádala také ministerstvo zahraničí. Obsah jeho odpovědi je údajně tajný, ale podle Šlechtové z ní vyplývá, že se smlouva s Izraelem ještě musí upravit.

„Pokud získám všechno a bude to v pořádku po právní stránce, půjdu s tím na Bezpečnostní radu státu a budu chtít, aby mi vláda uložila do této zakázky jít,“ dodala ministryně.


Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Pokud si česká armáda vybere vrtulníky UH-1Y Venom, stane se teprve jejich druhým uživatelem. Zatím létají pouze u amerického námořnictva.


Před rozhodnutím je také zakázka na nákup víceúčelových vrtulníků. Šlechtová má pochybnosti, zda je nutné, aby měly všechny schopnosti, které generálové požadují. Chce, aby se v zakázce uvedly reálné potřeby vrtulníků. „Nebudu zadávat nějaké fantasy vrtulníky, které na trhu nejsou. Ztratíme s tím mnoho let,“ řekla.

Do 18. ledna chtěla dostat výsledky nového marketingového průzkumu, zatím je ale od úředníků na ministerstvu neobdržela. Do 31. ledna chce od náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře konečnou verzi specifikace zakázky, kterou by ministerstvo mohlo následně vyhlásit.

Kromě těchto dvou zakázek schválila minulá vláda s bývalým ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) i další velké zakázky. Byl to například nákup desítek obrněných vozidel nebo modernizace děl. Dá se očekávat, že podpisy smluv na tyto projekty v řádu desítek miliard korun se o něco odsunou.

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

BRAND24

Čtěte dále:

Obraně se nechce do nákupů. Kvůli závislosti na Strnadovi

Černochová: Snad se s námi bude Šlechtová bavit víc než Stropnický

Praha touží po Kawasaki. Nový japonský dopravní letoun C-2 okouzlil obranu

Česká armáda? Jde správným směrem, ale pomalu, říká Petr Pavel

 Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).