Menu Zavřít

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

19. 1. 2018
Autor: MOČR

Nákupy výzbroje pro českou armádu váznou. I když se obrana snaží část nákupů řešit přes alianční agenturu NSPA, ani to není nejlepší cesta. Loni zaplacené řízené střely či letecké pumy dosud nedorazily.

V roce 2017 nebyly dodány protiletadlové řízené střely do kompletů RBS-70 v hodnotě 30 milionů korun, speciální munice za 40 milionů ani část objednávky letadlových pum GBU-82 za 9 milionů, potvrdil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. I když se jedná o poměrně velkou sumu, Praha nemůže za zpoždění požadovat po NSPA žádné penále, natož slevu.

Nákupy armády přes alianční agenturu:

Nákupy přes NSPA

Proto se už loni resort rozhodl, že nákupní agenturu Severoatlantické aliance bude využívat stále méně. Přitom po nástupu Martina Stropnického se z NSPA stalo důležité „odkladiště“ peněz - resort tam posílal zálohy na budoucí kontrakty, aby mu v rozpočtu na konci roku nezbýval až příliš velký balík peněz. Ostatně podobně si ministerstvo předplácelo i pronájem supersoniků Jas-39 Gripen od Švédska.

V minulosti pořídila česká armáda přes NSPA nejen munici, ale i prostředky nočního vidění nebo zbraně. Třeba nákup 74 belgických kulometů Minimi ale ukázal, že nejde o ideální způsob. Zakázka nabrala velké zpoždění - dodávky se čekaly v roce 2013, po dlouhém vyjednávání kulomety dorazily až v roce 2015.

Více o nákupech přes NSPA:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Pozor na přilbu. Vojáci sice mají moderní pušky, ale hlavu jim chrání zastaralé přilby.

BRAND24

Dále čtěte:

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Novoroční miliardy: ministři se budou učit utrácet

Komentář: Bude únor přelomový?

Armádní letiště v Čáslavi



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).