Menu Zavřít

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

16. 1. 2018
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Přestože finální nabídky z Itálie a USA dorazily do Prahy už loni v říjnu, vojsko doteď netuší, co po novém vrtulníku vlastně chce. Nákup je tak mnohem vzdálenější, než se dosud tvrdilo.

„Koncem ledna generální štáb zpracuje konečnou specifikaci, jaké má mít nový vrtulník parametry,“ reaguje Jiří Caletka, mluvčí ministerstva obrany. To fakticky znamená, že vojáci stále nemají jasno, co po novém víceúčelovém vrtulníku chtějí.

Taková situace by byla normální, kdyby ministerstvo obrany až poté oslovilo výrobce, aby jejich nabídky co nejvíce splnily požadavky ozbrojených sil. Jenže dvě finální nabídky – od společností Bell Helicopter a Leonardo – čekají v resortu na ortel už od loňského října.

Jinými slovy – resort ještě pod vedením Martina Stropnického rozjel přípravnou fázi zakázky a vyloučil několik nabídek včetně Airbus Helicopters či Sikorsky-Lockheed Martin, aniž by měl v ruce konečnou specifikaci od vojáků. Alespoň takové signály vysílá ministerstvo nyní.


Očista obrany začíná. Šlechtová propustila nejlépe placenou úřednici

Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ


Stále pravděpodobněji proto vypadá scénář, že ministerstvo obrany se vrátí o několik kroků zpátky a znovu rozšíří množinu, z níž bude tucet nových helikoptér vybírat. Zřejmě se změní i typy nabízených vrtulníků, aby se daly jednoduše porovnat.

„Ještě v lednu obdržím výsledky marketingového průzkumu a finální specifikaci, která už se nebude měnit. Rozhodování o způsobu nákupu pak bude na mě – a můžu vám garantovat, že neoslovím pouze jeden stát,“ popsala Euru ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

Ač hlavní favorit chystané zakázky – americké stroje UH-1Y Venom z texaské fabriky Bell Helicopter – by stál českou pokladnu zhruba 12,5 miliardy korun, obrana má zatím na nákup schváleno pouze 6 miliard korun.

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

BRAND24

Čtěte dále:

Obraně se nechce do nákupů. Kvůli závislosti na Strnadovi

Černochová: Snad se s námi bude Šlechtová bavit víc než Stropnický

Praha touží po Kawasaki. Nový japonský dopravní letoun C-2 okouzlil obranu

Česká armáda? Jde správným směrem, ale pomalu, říká Petr Pavel

 Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).