Menu Zavřít

Co si analytici myslí, když kamery neběží?

Autor: Redakce

Na to, že ČNB svým včerejším rozhodnutím nikoho nepřekvapila, se vyrojilo docela dost komentářů od analytiků, kteří centrální banku kritizují, že reaguje buď pozdě, nebo málo nebo procyklicky. ČNB se přitom často těch samých lidí na jejich názor táže a oni ochotně spolupracují.

To je samozřejmě naprosto v pořádku, ČNB není svatá, a proč jí nekritizovat, zvlášť když si myslíte něco radikálně jiného?

To by se ovšem projevilo i v dotaznících, odevzdávaných ČNB v půlce července, kde rozptyl odpovědí fundamentální rozdíly oproti ČNB nenaznačuje. Jak to analytici vidí, když nejsou před kamerou a ani mikrofon není v dohledu, a přemýšlejí tak nad svým modelem bez mediálního tlaku? To mi přijde zajímavé, právě proto, že se nesnaží dělat zajímavými.

 Makrooko1

Kupříkladu z tohohle průzkumu inflačních očekávání vyplývá, že rozptyl očekávané inflace (u níž má ČNB dvouprocentní cíl) není mezi analytiky nijak zvlášť výrazný.

Makrooko2

Pokud jde o vývoj úrokových sazeb, ani tady není rozptyl prognóz velký, přičemž si povšimněte, že u dvoutýdenního repa do konce léta 2019 se čekají tři „hiky“ po 25bps a 2T repo půjde maximálně na 2 %. Naopak minimální odhad je takový, že už by ČNB neudělala do července 2019 nic. Což včera ČNB vyvrátila. Většina jich předpokládá ještě jedno, případně dvě navýšení o čtvrt procenta. Keine Drama…

 Makrooko3  Makrooko4

Samozřejmě, že vnitřně konzistentní očekávání může být, že ČNB si dosáhne na dvouprocentní inflační cíl, aniž bude muset sahat na sazby, ale jen tehdy, když koruna opravdu výrazně posílí. Naopak očekávání dalšího zvýšení sazeb vychází z předpokladu, že koruna bude slabší a dosažení inflačního cíle se bude muset obejít bez její pomoci.

Makrooko5

Jinak řečeno, že by koruna byla slabší než dneska, nepočítá nikdo. Což znamená, že nikdo z respondentů ani nepředpokládá, že by vypukla nějaká ostřejší fáze obchodní války nebo brexit dopadl „natvrdo“. Ani Itálie nebude vyvádět. Proč? Protože každý z otřesů tohohle rozsahu by musel měnu malé otevřené ekonomiky zasáhnout a ČNB by se zároveň bála za těchto okolností sazby zvedat.

EBF24

Takže se čeká vlastně pohoda. Za rok uvidíme a mezitím doufejme.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Zde jsou lvi… a mrtví tygři taky

Německý autoland a hrozba protekcionismu

Regulace hypoték - před půstem hostina?

Zápisky z cesty na Severovýchod, díl II.

Italští magoři poznávají finanční svět

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Dohánění

Smíšené zpravodajské zboží

Mýtus o bohaté zemi chudých lidí

Sudán: politická ekonomie jednoho živočišného druhu

Oddlužení jasně, ale takhle?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).