Menu Zavřít

Zájem cestujících o České dráhy roste. Letos přepravily téměř 90 milionů pasažérů

2. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

České dráhy přepravily během prvního pololetí letošního roku téměř 89,5 milionu cestujících, což je meziročně o více než 2,5 milionu více. Největší zájem je především o dálkové spoje a příměstské linky u velkých měst.

Podle člena představenstva podniku Michala Štěpána přispělo ke zvýšení počtu cestujících zejména nasazení nových vlaků a zrychlení dopravy na modernizovaných úsecích. Celkově cestující ve vlacích ČD absolvovali 3,93 miliardy kilometrů, čímž se jejich ujetá vzdálenost meziročně zvýšila o 226 milionů kilometrů.

Zvýšený zájem o dálkové spoje se nejvýrazněji odrazil především na spojích z Prahy do Olomouce, Ostravy a Opavy. Poptávka roste podle podniku také na linkách mezi Prahou a ostatními městy v Čechách. Rostoucí počet cestujících dráhy zaznamenaly také u příměstských linek ve velkých aglomeracích a v jejích okolí, zvláště pak v Praze a Středočeském kraji.


Přečtěte si komentář: Rybí hlava na kolejích

 Páral


Zvýšený počet cestujících v průběhu tohoto roku oznámili i konkurenční dopravci. Například RegioJet podnikatele Radima Jančury po prvním čtvrtletí ohlásil nárůst počtu pasažérů o 280 tisíc na celkových 1,25 milionu lidí. Celkově loni žluté vlaky přepravily 4,67 milionu cestujících.

Cestujících ve vlacích státního dopravce postupně přibývá již několik let. Loni přepravily dráhy téměř 175 milionů cestujících. Osobní doprava podniku díky tomu po mnoha letech zaznamenala zisk, konkrétně ve výši šesti milionů korun. Celkově loni dráhy vykázaly zisk 984 milionů korun.

BRAND24

České dráhy vypravují denně v průměru 7016 vlaků, které v průměru ujedou kolem 340 tisíc km za den.

Dále čtěte:

Odborům se nelíbí změny v ČD, jsou prý neopodstatněné. Budou jednat s Ťokem

Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

Liberalizaci trhu se nebráníme, říká šéf ČD Krtek. Varuje ale před spekulanty

Růst na železnici: České dráhy loni vydělaly téměř miliardu

Tendr za šest miliard. České dráhy koupí 50 elektrických vlaků

Donaha. Leo Express věří, že se ukáží predátorské praktiky Českých drah


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).