Menu Zavřít

Důsledek veder: německým pivovarům docházejí lahve i přepravky

24. 7. 2018
Autor: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa / Profimedia

Německé pivovary hlásí, že mají problém stáčet pivo do lahví, protože jich mají nedostatek. S tím souvisí i nedostatek plastových přepravek na pivní lahve. Situace začíná být pro část pivovarů dramatická.

Plastové přepravky na pivní lahve, takzvané pivní basy, jsou v horkých letních dnech v Německu nedostatkovým zbožím. Dlouhé období veder spojené s vysokou poptávkou po pivu způsobuje, že pivovary nemají dostatek tradičních obalů, do kterých by stáčely svou produkci.

Část pivovarů zatím spotřebovává zásoby, které mají na skladech, ale ty nevydrží dlouho. „Začíná to být drama pro celý sektor,“ řekl Niklas Other, vydavatel odborného časopisu Inside, který informuje o nápojovém trhu v Německu.

Některé pivovary už podle něj část produkce nemají kam stáčet. Velké problémy hlásí i obchodníci s nápoji. Ti si stěžují na to, že pivovary málo investovaly do dostatečného množství pivních bas i lahví.

Nedostatek lahví potvrdil i německý svaz pivovarů. Mluvčí svazu Marc-Oliver Huhn vyzval zákazníky, aby zálohované prázdné lahve i přepravky vraceli maloobchodníkům. Zejména pokud odjíždějí na dovolenou a obaly jim leží doma nevyužité.


Vídeňská radnice bojuje proti nelegálními prodeji piva:

Pivní mafie na Dunaji: Vídeň trápí černý prodej piva na náplavce

Dunajský kanál v noci, ilustrační foto


Problém zhoršuje i to, že mnoho pivovarů má vlastní tvar pivních lahví, které si nemohou vyměňovat mezi sebou. I když část výrobců objednalo nové přepravky i lahve, trvá nějaký čas, než je výrobci piva dostanou.

Cena piva v Německu v červnu meziročně stoupla o 4,1 procenta, uvedl německý statistický úřad. Je to částečně způsobeno i tím, že konzumenti preferují stále více speciály, které jsou dražší. Nejvíce z nápojů meziročně zdražil jablečný mošt, o 11,6 procenta, kvůli loňské špatné úrodě jablek. Víno zdražilo o dvě procenta, minerální voda o 0,7 procenta.


Jaké množství alkoholu je ještě zdraví neškodné?

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš zapíjí svou prohru, ilustrační foto


Během mistrovství světa ve fotbale hlásily problém britské pivovary kvůli nedostatku oxidu uhličitého. Zejména britská divize Heinekenu a síť pivnic Wetherspoon. Bylo to způsobeno zejména nedostatečnou produkcí plynu na severu Evropy, několik továren bylo kvůli údržbě mimo provoz.

Do lahvového piva i do plechovek se přidává oxid uhličitý. Restaurace zase potřebují oxid uhličitý při čepování piva. Oxid uhličitý zamezuje oxidaci piva.

BRAND24

Dále o pivu čtěte:

Pivo v ohrožení. Nedostatek vláhy straší zemědělce i sládky

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).