Menu Zavřít

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

27. 2. 2018
Autor: čtk

Česko je nadále v čele spotřeby piva na hlavu. Za loňský rok vypil každý Čech 145 litrů, tedy 290 „piv“. Na druhé místo se dostali Rakušané, kteří těsně předstihli Němce. Naši jižní sousedé vypili 106 litrů piva, ti západní 102 litrů.

Spotřeba piva na hlavu v Česku od rekordních let na přelomu tisíciletí, kdy se držela nad 160 litry, setrvale klesá. Již více než padesát let ale neklesla pod 140 litrů. I aktuální hodnota 145 litrů Česku zajistila pozici největších pijáků a to s velkým odstupem od druhých Rakušanů.

Rakousku druhé místo zajistil fakt, že tamní pivaři dokázali spotřebu udržet alespoň na stejné úrovni jako předloni, zatímco Němci v pití piva dál přibrzdili.

Česko v posledních letech zažívá explozi malých pivovarů – vzniká v průměru jeden týdně. I v Rakousku se tomuto segmentu daří, tempo je ale nižší, když v loňském roce přibylo k 252 pivovarům 20 nových.

Vývoj spotřeby piva na hlavu v Německu a Rakousku:

 Spotřeba piva na hlavu v Rakousku a Německu

Zdroj: Bierland Österreich

Rakušané přepili Němce navzdory tomu, že je na pivo v Rakousku uvalena vyšší spotřební daň, což výrobci musí promítat do prodejních cen. „Je to mimořádné. Rakouské pivovary jsou mnohem více zatíženy než německé. Náš úspěch na recept je kvalita a rozmanitost,“ řekl šéf rakouského svazu pivovarníků Sigi Menz.

V Německu naopak odvětví zažívá mírný útlum. V minulém roce klesla domácí spotřeba o 2,3 procenta, vývoz pak ztratil 3,1 procenta. V uplynulých 25 letech klesl německým pivovarům odbyt dokonce o 17 procent, zatímco rakouským jen o 5 procent.

BRAND24

Dále čtěte:

Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin

Komentář Pavla Párala: Šumava pivní

 Chmel, pivovar Trautemberk


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).