Menu Zavřít

Do rafinerie v Litvínově proudí ropa ze státních rezerv, zásoba vystačí až na 20 dní výroby

2. 5. 2019
Autor: Unipetrol

Do rafinérie petrochemického holdingu v Litvínově od středy teče ropa ze státních hmotných rezerv, uvedl to předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Náklady spojené se zápůjčkou zaplatí Unipetrol, měly by být v řádu 70 milionů korun. Státní ropa dočasně nahradí znečištěnou surovinu z ropovodu Družba.

„Zásoby by rafinérii Litvínov stačit na 15 až 20 dnů výroby. Je to přesně to kritické období, ve kterém se dá předpokládat, že ropa (ropovodem Družba) do České republiky prostě nebude proudit,“ sdělil předseda správy. Unipetrol podle něj vrátí ropu zpět do skladů státního správce ropovodů Mero, až se situace vrátí k normálu.

Na cestu čisté ropy, která už je na hranicích Ruska s Běloruskem, do Česka je podle Švagra potřeba 13 až 15 dní. V Česku by tak mohla být kolem 15. května, dodal. Minulý týden se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickým chloridem, který může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz sirné ruské ropy zastavily.

Poskytnutí ropy pro Unipetrol ze státních hmotných rezerv v pondělí schválila česká vláda. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) bližší informace neposkytla, materiál totiž kabinet projednával v utajeném režimu. Česko má nyní přes přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty komerčními subjekty zásoby pohonných hmot na necelý měsíc. Kromě toho má země také zásoby ropy a ropných produktů ve státních rezervách na víc než 80 dní.


Regulační úřad otočil: česko-rakouský plynovod dostal šanci

 ilustrační foto


Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinerii připadá téměř šest milionů tun. Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Objem ropy dodané do Česka zveřejňoval státní správce ropovodů Mero do doby, než se Unipetrol stal v roce 2015 jediným vlastníkem někdejší České rafinérské. V roce 2014 bylo do Česka dodáno 7,48 milionu tun ropy, z toho ropovodem Družba 3,85 milionu tun. Minulý týden Švagr uvedl, že v ropovodu Družba se nachází 250 tisíc až 300 tisíc tun kontaminované ropy.

BRAND24

Dále čtěte:

Novým předsedou představenstva provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián

EU se dohodla na kompromisních pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

Plynárenská firma Linde chystá zpětný odkup akcií za šest miliard dolarů

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

 Vysoké pece v Třineckých železárnách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).