Menu Zavřít

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

21. 10. 2016
Autor: ČTK

Hejtmanem Pardubického kraje se dnes opět stal Martin Netolický z ČSSD. Krajskou vládu jeho strana složila s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Netolický byl jediným navrženým kandidátem. V tajné volbě získal hlasy 33 z 44 přítomných krajských zastupitelů. Zastupitelstvo má 45 členů. Zastupitel, který se dnes omluvil, složí slib na příštím zasedání.

Podle Netolického bylo po volbách několik variant sestavení koalice, ta, která nakonec vznikla, je podle jeho slov středová, rozumná a je složená z lidí, kteří se velmi dobře znají a vědí, co od sebe mohou očekávat. Vznikla široká koalice s 28 mandáty, opoziční ANO a KSČM získají posty uvolněných předsedů kontrolního a finančního výboru.

Volby v Pardubickém kraji sice vyhrálo ANO s 12 mandáty, koalici však sestavila ČSSD s 11 zastupiteli, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) tvořená KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky s devíti, ODS s pěti a STAN s třemi zastupiteli. ANO a KSČM s pěti mandáty skončily v opozici.

Do funkcí náměstků hejtmana zastupitelé zvolili dosavadního náměstka Romana Línka z Koalice pro Pardubický kraj a Michala Kortyše z ODS, který je místostarostou Litomyšle. Línek by měl mít podle koaliční dohody na starosti investice, majetek a kulturu, Kortyš dopravu a dopravní obslužnost. Hejtman Netolický bude zodpovědný za finance kraje.

Členy rady budou také Bohumil Bernášek (ČSSD), jemuž připadne školství, Václav Kroutil (ČSSD) se bude věnovat životnímu prostředí, zemědělství a venkovu. Do gesce Pavla Šotoly (KPK) budou spadat sociální péče a neziskový sektor, René Živný (KPK) bude zodpovědný za sport, cestovní ruch a informatiku, Ladislav Valtr (ODS) za zdravotnictví a Hana Štěpánová (STAN) za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.

BRAND24

Za důležité oblasti, na něž se musí kraj soustředit, hejtman považuje například dokončení fúze nemocnic, investice ve zdravotnictví a stabilizaci personálu nemocnic. Významným úkolem bude podle něj i financování oprav silnic druhé a třetí třídy, výstavba dálnice D35, podpora technického a přírodovědného vzdělávání nebo dokončení transformace sociálních ústavů.


Sledujte vývoj vyjednávání po krajských volbách:

Na jihu Čech se rýsuje koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09

Koalice na Vysočině se dohodla. Bude v ní ČSSD, ANO, ODS a Starostové

Na jižní Moravě si ANO nakonec pláclo s ČSSD. Bez Haška

Dohoda proti ANO v Hradci podepsána. Babišovo hnutí jde do opozice

Koalici mají čtyři kraje, v Plzeňském je další bez vítězného ANO

První dvě koalice jsou na světě. V Pardubicích bez vítězného ANO

Podívejte se na výsledky voleb v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).