Menu Zavřít

Zimola dovedl ČSSD k vítězství v jižních Čechách

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Vítězem krajských voleb v Jihočeském kraji se stala ČSSD před hnutím ANO a ODS. Lídr ČSSD Jiří Zimola po volbách uvedl, že jako první osloví při jednáních o možné koalici hnutí ANO.

Výsledky krajských voleb 2016 v Jihočeském kraji

Sociální demokraté získali 22,55 procenta hlasů, což představuje 15 zastupitelských mandátů z 55. ANO, které v jihočeských krajských volbách kandidovalo poprvé, podpořilo 17,67 procenta voličů. Hnutí tak obsadí v zastupitelském sboru 12 křesel. Třetí občanští demokraté obdrželi 12,67 procenta a mají tak osm zastupitelů. Do krajského zastupitelstva se dostalo také sedm zástupců KSČM, pět Koalice Pro jižní Čechy, kterou tvoří STAN, TOP 09 a Hnutí občané pro Budějovice, čtyři zástupci KDU-ČSL a čtyři Jihočeši 2012. Volební účast v Jihočeském kraji dosáhla 36,31 procenta, což je o více než dva procentní body méně než před čtyřmi roky.

„Myslím, že ten, kdo si přečetl programy, a to nejen ten sociálnědemokratický nebo hnutí ANO, ale i ostatních stran, tak se v 80, v 90 procentech shodovaly. Máme podobné názory na fungování krajské dopravy, investiční akce, obchvaty a podobné věci. Musíme si možná teď po volbách, až ochladnou emoce, říct, co se v tom skutečně udělalo a nakolik ty předvolební výkřiky jednotlivých kandidujících stran se zakládaly na pravdě,“ uvedl Zimola.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


Momentálně vládne Jihočeskému kraji koalice ČSSD a KSČM. Ta má po volbách v zastupitelstvu jen 31 křesel z 65. „Nabízí se několik řešení, jak koalici vytvořit. Ale ta řešení chceme aplikovat až poté, co se na nich shodneme v rámci našeho zastupitelského klubu,“ řekl po volbách lídr ČSSD a stávající hejtman Jiří Zimola.

Současný hejtman uvedl, že jako nejprve osloví druhého ve volbách, kterým bylo hnutí ANO. Jeho lídryně Radka Maxová uvedla, že by se na spolupráci těchto dvou politických subjektů těšila. „Myslím si, že na jihu Čech není nějaký velký problém spolupracovat se sociální demokracií,“ uvedla Maxová.

Účast v budoucí koalici nevylučuje ani ODS. Podle jejího jihočeského lídra Jana Zahradníka tyto volby ukázaly, že se voliči začínají k občanským demokratům vracet. „A tento zisk nám zajistil pozici, kdy nemusíme jen vyčkávat vzadu a můžeme se aktivně zapojit do jednání. Dovedu si představit, že bychom se stali součástí koalice, ale zatím je předčasné hovořit, s kým bychom ji případě tvořili,“ řekl Zahradník.

O mandáty v krajském zastupitelstvu v jižních Čechách usilovalo 23 politických subjektů, což je o pět více než před čtyřmi roky.

Sociální demokraté si v porovnání s posledními volbami pohoršili. Tehdy získali 27,99 procenta a 18 křesel. Stejné pozice uhájila ODS, která před čtyřmi roky obdržela 12,56 procenta, což představovalo osm mandátů. Výrazně ale ztratili hlavně komunisté a Jihočeši 2012. Obě politické formace se propadly o téměř 10 procent. KSČM ztratila šest a Jihočeši 2012 pět mandátů.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).