Menu Zavřít

Lidovci vyhráli ve Zlínském kraji, ANO za nimi zaostalo o čtyři mandáty

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Krajské volby ve Zlínském kraji vyhrála KDU-ČSL ziskem 12 z celkových 45 mandátů. Lídr Jiří Čunek získal 14 468 preferenčních hlasů. Zlínský kraj je jediným v republice, kde lidovci triumfovali. Na druhém místě v kraji skončilo ANO, které má osm zastupitelů. Až třetí pozice patří ČSSD, která s KSČM a Stranou práv občanů (SPO) v minulém období v kraji vládla. Sociální demokraté budou mít šest zastupitelů, měli jich 12.

Výsledky krajských voleb 2016 ve Zlínském kraji

Lidovci získali 22,97 procenta hlasů, ANO 15,68 procenta a ČSSD 12,46 procenta hlasů. V zastupitelstvu usedne ještě šest zástupců Starostů a nezávislých (STAN, 11,62 procenta), čtyři komunisté (8,22 procenta), čtyři zastupitelé Svobodných a Soukromníků (7,88 procenta), tři z ODS (6,39 procenta) a dva zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (5,31 procenta hlasů). K volbám přišlo 38,5 procenta lidí, v roce 2012 jich volilo 40,34 procenta. Levicová koalice ztratila 15 křesel z 25.

Propadla SPO, která získala 2,20 procenta hlasů, podle jejích členů jí ublížilo, že na kandidátce kvůli věku a zdravotním potížím už nebyl senátor František Čuba, který SPO v minulých volbách v roce 2012 pomohl k výsledku 7,21 procenta a ke čtyřem mandátům. Neuspěla ani TOP 09, dostala 2,01 procenta hlasů. Do zastupitelstva nepronikla ani kandidátka Pirátů a Strany zelených Otevřený kraj (2,48 procenta hlasů). Zisk dalších devíti politických stran a hnutí nepřekročil jedno procento hlasů.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


Čunek je připraven jednat se všemi stranami s výjimkou komunistů, ti se podle svého lídra chystají do opozice. Jako pravděpodobná se jeví koalice lidovců s ANO a STAN, Čunek však nezavrhnul ani koalici kopírující tu vládní. Na vedení kraje by se rádi podíleli i zástupci Svobodných a Soukromníků, které vedl majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta, či ODS. Všechny strany uznaly lidovce za vítěze voleb a čekají na jednání. Čunek ČTK řekl, že bude se stranami jednat postupně podle jejich pořadí ve volbách. Koalici by chtěl sestavit brzy, v příštím týdnu by již měla být známá.

V minulých krajských volbách získala vítězná ČSSD 21,73 procenta hlasů a 12 mandátů, druzí lidovci 18,31 procenta hlasů a deset zastupitelů a třetí komunisté 16,08 procenta a devět zastupitelů. V zastupitelstvu usedlo ještě po pěti zástupcích ODS a STAN/TOP 09 a čtyři zastupitelé za SPO.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).