Menu Zavřít

ANO volila v Moravskoslezském kraji čtvrtina lidí. ČSSD jen 16 procent

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a KSČM. Sociálním demokratům v čele se současným hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) se tak nepodařilo obhájit vítězství z minulých voleb, po nichž vytvořili koalici s komunisty.

Výsledky krajských voleb 2016 v Moravskoslezském kraji

Vyloučeno navíc není, že obě strany skončí v opozici. V kraji se totiž rýsuje koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, které chce lídr hnutí ANO a rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák přizvat ke spolupráci. Lídři lidovců i občanských demokratů se spolupráci nebrání.

ANO jako nováček krajských voleb získalo 25,7 procenta hlasů, ČSSD 16,66 procenta a KSČM 11,38 procenta, sociální demokraté i komunisté proti minulým volbám výrazně ztratili. Polepšili si naopak lidovci, kteří nyní získali 10,17 procenta hlasů. Zcela novým uskupením v krajském zastupitelstvu bude rovněž Koalice SPD a SPO, která získala 7,02 procenta hlasů. ODS volilo 6,93 procenta voličů, občanští demokraté rovněž mají horší výsledek než před čtyřmi lety. Ze současných uskupení v krajském zastupitelstvu nebudou pouze Nezávislí, které u voleb podpořilo jen 2,75 procenta hlasujících voličů.

„Teď samozřejmě otázka zní, zda budeme schopni, a já pevně věřím, že ano, se dohodnout s dalšími koaličními partnery na sestavení vlády tohoto regionu. Oslovíme KDU-ČSL a oslovíme ODS v první řadě,“ řekl Vondrák.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


Lidovci, kteří dosáhli v kraji nejlepšího výsledku v historii, podle lídra Lukáše Curyla odmítají spolupráci s extremistickými stranami, mezi které řadí Koalici SPD a SPO i komunisty. „Když respektujeme vůli voličů a tu žádost o změnu, tak přirozeným partnerem právě zůstává ANO a ODS,“ řekl Curylo. Dodal, že s hnutím ANO mají v některých oblastech i podobné programové cíle. Podle Jakuba Unucky, lídra ODS, která proti minulým volbám hlasy ztratila, je důležité, že nebude pokračovat koalice ČSSD a KSČM, která kraj nevedla dobrým směrem. S Vondrákem chce jednat o podmínkách, za nichž by koalice mohla fungovat.

Přestože se ČSSD i komunisté umístili hned za hnutím ANO, krajské volby jsou pro ně prohrou. Obě strany ve srovnání s rokem 2012 ztratily okolo 11 procent hlasů. „Výsledky respektujeme, voliči rozdali karty. Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO,“ řekl Novák, který je připraven i na roli opozice.

Lídr KSČM a dosavadní první náměstek hejtmana Josef Babka výsledek voleb označil za neúspěch. „Svůj úkol a cíl jsme nesplnili, to bezesporu a od toho se odvíjí naše hodnocení, to znamená, že to bereme jako neúspěch,“ řekl Babka. Uvedl, že vznik možné koalice ANO, lidovců a ODS, která by odrážela obdobnou spolupráci těchto uskupení ve městě Ostrava, ho příliš nenadchnul.

Mezi poraženými skončili i Nezávislí, kteří dosud v kraji měli pět zastupitelů, nyní se do krajského zastupitelstva vůbec nedostali. „Mrzí mě to, protože si myslím, že Nezávislí odváděli dobrou práci v zastupitelstvu,“ řekla starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, která kandidátku vedla.

Překvapením pro mnohé naopak byl úspěch Koalice Svobody a přímé demokracie - Tomia Okamury (SPD) a Strany Práv Občanů (SPO), která v zastupitelstvu obsadí šest křesel. „Pro nás je výsledek velmi pěkný, vzhledem k tomu, že jsme v médiích nedostávali prostor jako ostatní strany. Pro nás je to úspěch,“ řekl lídr Karel Sládeček. Podle něj voliče oslovila nejen témata koalice. „V Česku to funguje tak, že když lidé vidí, že je někdo nějak nespravedlivě posouván někam, tak ho podpoří a já si myslím, že to je asi důvod, proč jsme dostali významné procento,“ doplnil Sládeček.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít ANO 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích bude mít Koalice SPD a SPO a také ODS.

V minulých krajských volbách vyhráli sociální demokraté se ziskem 27,4 procenta a 24 mandáty následováni komunisty, kteří v roce 2012 při zisku 22,78 procenta obsadili 20 křesel. Do zastupitelstva se tehdy rovněž dostala ODS, která měla se ziskem 9,92 procenta devět mandátů. Sedm křesel před čtyřmi lety obsadili lidovci (8,6 procenta) a pět zastupitelů měli Nezávislí (5,72 procenta). Kraj dosud vedli sociální demokraté s komunisty.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).