Menu Zavřít

Babiš zpochybnil doplnění rady vojenské pojišťovny. Chce ho zrušit

25. 10. 2016
Autor: čtk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zpochybnil legitimnost doplňovacích voleb do správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny, které jsou vyhlášeny na tento čtvrtek. Podle něj je možné, že pojišťovna opominula náhradníky z minulé volby. Babiš kvůli tomu vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby se v případě nelegitimnosti doplňovacích voleb zasadil o jejich zrušení. Ministerstvo tvrdí, že by se Babiš měl obrátit na správní radu.

Babiš napadá především různý přístup pojišťovny v obdobných případech. Když dvěma členům správní rady soud předběžným opatřením kvůli sporům o oprávněnosti jejich členství zakázal účast na jednání, byli místo nich povoláni náhradníci z minulých voleb. Na volné místo ve správní radě, které by mělo být obsazeno zástupcem odborů, ale pojišťovna vypsala doplňující volby.

Podle Babiše má pojišťovna minimálně dva další náhradníky z řad Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády. Z této odborové organizace je i jediný kandidát na uvolněné místo Branislav Choreň, který se do voleb přihlásil. „Nevidím jediný důvod pro to, aby ze všech náhradníků z voleb v roce 2012 byli povoláni pouze dva, ostatní zcela opominuti a na třetí volné místo byly vyhlášeny doplňkové volby,“ uvedl Babiš. Pojišťovna navíc podle něj vynechala dva náhradníky, kteří získali v minulé volbě více hlasů než ten, který už byl do správní rady povolán.

Přečtěte si, jak dramatická byla poslední správní rada VoZP:

Vulgarity a vyhrožování. Tak dopadla správní rada vojenské pojišťovny

Pobočka Vojenské zdravotní pojišťovny v Praze

Babiš proto žádá Němečka, aby se v případě, že vojenská pojišťovna nedoloží legitimnost vypsaných doplňovacích voleb, „neprodleně a rázně zasadil o jejich zrušení“.

Ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje tím, že Vojenskou správní pojišťovnu neřídí. „Řídí ji správní rada. Nechť se pan ministr s důvěrou obrátí na správní radu, ministerstvo financí v ní má zástupce,“ sdělil mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Vojenskou zdravotní pojišťovnou, která má asi 700 tisíc klientů především z řad vojáků, zmítají spory. Správní rada se na konci září pokusila odvolat ředitele pojišťovny Karla Šteina, který je trestně stíhán. Pro hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany, spravované hnutím ANO. Ministerstvo zdravotnictví spravované ČSSD ale tento krok právně zpochybnilo. Minulý týden se správní rada dohodla na vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele pojišťovny.

S Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má ministr Němeček dlouhodobě spory.


O sporech ve vedení Vojenské zdravotní pojišťovny čtěte více:

Nový ředitel vojenské pojišťovny vzejde z konkurzu

BRAND24

Puč ve vojenské pojišťovně graduje, chystá se další střet

Šéf vojenské pojišťovny Štein odvolal dva členy vedení. Prý protiprávně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).