Menu Zavřít

Zpravodajci prověří českou stopu jedu novičok, rozhodl Zeman

26. 3. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok. Koudelka přijel odpoledne za prezidentem do lánského zámku kvůli vyhoštění tří členů ruského diplomatického personálu z Česka. Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Rusko dříve uvedlo, že Česko bylo jednou ze zemí, které novičok vyvíjely.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Před tím uvedl, že setkání je koordinováno na nejvyšší státní úrovni, prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami.

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák uvedl, že vyhoštění pracovníků ruské ambasády je pouze symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. Jeho efekt bude podle něj velmi omezený. „Bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako další „důkaz“ příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž Česká republika je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení,“ uvedl. Je podle něj třeba pokračovat v důkladném vyšetřování případu a vyčkat na jeho výsledky.

Jindrák nicméně dodal, že prezident vyhoštění diplomatů nikdy nezpochybnil, naopak celá záležitost je podle něj dobrým příkladem funkční koordinace mezi Zemanem a vládou.

Ministryně Šlechtová po dnešním setkání s prezidentem uvedla, že se Zemanem řešila situaci související s útokem v Británii. „Stejně jako minulý týden předsednictvo BRS (Bezpečnostní rady státu) a premiéra s vybranými ministry, seznámila jsem i prezidenta s našimi zjištěními v této věci,“ uvedla Šlechtová. Dodala, že jde o utajené informace, které nelze blíže komentovat.

Premiér v demisi Andrej Babiš ve zhruba stejné době, kdy prezident začal s hosty jednat v Lánech, zveřejnil, že Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu. Ze strany Česka je to podle Babiše solidární krok s Británií po útoku. Rusko navíc podle premiéra překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok. Zmínění pracovníci ruské ambasády musí podle ministra zahraničí Martina Stropnického opustit zemi do 1. dubna.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska se zatím rozhodlo vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervovou látkou v Salisbury 14 členských zemí EU. Ruské diplomaty vypoví i Spojené státy.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

BRAND24

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.

Dále čtěte:

Kauza Skripal: Evropská unie odvolala velvyslance v Rusku ke konzultacím

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Stropnický si kvůli tvrzení o českém původu jedu novičok předvolal ruského velvyslance


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).