Menu Zavřít

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

12. 3. 2018
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová označila za vysoce pravděpodobné, že za otrávení agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury je zodpovědné Rusko. Kvůli podání vysvětlení, jak se dostala nervová látka vyráběná v Rusku do Británie, byl podle ní už předvolán ruský velvyslanec v Londýně. Ruské ministerstvo zahraničí považuje stanovisko Mayové za pohádku a politickou kampaň.

Mayová poslance britského parlamentu o vývoji v případu kolem otrávení agenta Skripala a jeho dcery informovala po dnešním zasedání Národní bezpečnostní rady. Zdůraznila mimo jiné, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření.

„Sdílím netrpělivost této sněmovny a celé země, abychom pohnali zodpovědné před spravedlnost,“ uvedla na úvod svého prohlášení Mayová. Zároveň ale zdůraznila, že je nezbytné dodržet správný postup a nechat se vést důkazy.

Skripal a jeho dcera byli podle britské premiérky otráveni nervovou látkou, kterou v minulosti Rusko vyvinulo. Proto se vláda domnívá, že je „vysoce pravděpodobné“, že Rusko je za čin zodpovědné. Zodpovědné je přitom podle ní buď přímo za otrávení Skripala a jeho dcery a nebo za to, že dovolilo, aby se nervová látka dostala do rukou jiných.


Akce jménem COB: bývalý československý špion rozvířil britskou politiku

 Jeremy Corbyn, krycí jméno COB


Mayová poslance rovněž informovala, že si předvolala ruského velvyslance v Londýně, aby podal vysvětlení o výrobě nervové látky použité při činu. Jedná se podle ní o nervovou látku Novičok vyvinutou v Sovětském svazu na konci éry studené války.

Pokud Moskva nepodá do středy věrohodné vysvětlení, bude Londýn čin považovat za „nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království“. „Nebudeme tolerovat takový bezostyšný pokus o vraždu nevinných civilistů na naší půdě,“ řekla premiérka.

Cirkus v britském parlamentu, zní z Ruska

Projev Mayové označila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová za cirkusové představení a vybájený příběh. „Tohle byl cirkus v britském parlamentu,“ řekla mluvčí. „Závěr je očividný. Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích,“ dodala.

BRAND24

Zacharovová poté Londýnu vzkázala, že místo vymýšlení nových pohádek by bylo dobré vysvětlil řadu předchozích podivných úmrtí, která se na území Británie stala. Jako případ zmínila otravu někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněnou smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládanou otravu ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

Útok na Skripala
Šestašedesátiletého Skripala a jeho třiatřicetiletou dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury operují také jednotky chemických specialistů. Dvojice otrávených je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Celkem muselo být ošetřeno 21 lidí včetně jednoho policisty. Podle Mayové je policista při vědomí.

Přečtěte si také:

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Spisovatel Forsyth se pomiloval se s StB. Sledování cizinců měla tajná policie v popisu práce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).