Menu Zavřít

Nový rekordman českých aukcí: Kupkův obraz se prodal za 78 milionů korun

26. 5. 2019
Autor: čtk

Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na dnešní aukci v Praze prodal za 65 milionů korun. Vyvolávací cena byla 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun. Odhadní cena obrazu před aukcí byla mezi 40 a 60 miliony korun. S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí.

Kupkova díla jsou nejdražšími na českém aukčním trhu, první příčku tři roky držel jeho obraz Série C I. (Protihodnoty), který se v roce 2016 prodal za 62 milionů korun.

Dnes dražený obraz, jehož protějšek má ve sbírce Národní galerie Praha, se dostal na veřejnost po mnoha letech v soukromé sbírce. V Praze na Žofíně ho dnes v dražbě prodávala společnost Galerie Kodl. Je jedním z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Kupka značně předstihl vývoj světového malířství. Obraz zůstane v české sbírce.

Dnešní aukce nabídla 250 děl s celkovou vyvolávací cenou přes 150 milionů korun. Vyvolávací částka byla navýšena na více než 319 milionů. Ve zcela zaplněném sále Žofína se prodalo 97 procent položek. „Samozřejmě mě nesmírně těší rekordní prodej obrazu Františka Kupky, velká účast na sále i celková výše obratu. Osobně mám velkou radost z mimořádného úspěchu díla Jakuba Schikanedera, protože se jedná o klasika mého oblíbeného českého 19. století. Potěšený jsem i novými rekordními prodeji současných umělců Ondřeje Basjuka a Jana Pištěka,“ uvedl Martin Kodl, majitel aukční síně.


Nejistý byznys: popularitu aukcí zvýšil internet, dražit se ale musí umět


Druhou nejdražší prodanou položkou je práce Jakuba Schikanedera Mlékařka vydražená za 19,5 milionu korun (vyvolávací cena byla čtyři miliony), jež je považovaná za objev posledního desetiletí na českém trhu s uměním, a to nejen v rámci Schikanederovy tvorby. Jedná se o autorův nový autorský rekord.

Hold Picassovi Jindřicha Štyrského se vyšplhal na 13,4 milionu korun (vyvolávací cena byla osm milionů). Značnému zájmu se těšilo i plátno Mikuláše Medka Zobrazení pohledu na nějakého svatého, které vystoupalo z vyvolávací částky 2,9 milionu na 10,7 milionu korun.

Hranici pěti milionů překonala tři kubistická zátiší od Emila Filly - Zátiší se sovou (vydraženo za 7,7 milionu), Zátiší s demižonem (vydraženo za 5,5, milionu) a Zátiší s kytarou (vydraženo za 5,2 milionu). Pětimilionovou hranici pokořil i olej na plátně Křepelka od Josefa Čapka (vydraženo za 6,8 milionu) a další dílo stejného autora Dva muži (vydraženo za 5,7 milionu). Obraz Peřeje na Orlici z modrého období Václava Špály se prodal za 5,2 milionu. Výtěžek 959 tisíc korun z prvních deseti dražených položek byl již poosmé věnován Centru Paraple.

BRAND24

Kupkův nový rekordní obraz je ukázkou čisté geometrické abstrakce, kterou autor rozvinul díky svému přístupu ke konstruktivistickým tendencím. Jeho úvahy o nosných vlastnostech barvy zde vyústily v sestavu vertikálně stavěných linií a ploch. Plány v neurčeném prostoru ubíhají na třech hlavních svislých osách a svádí tichý demonstrativní boj s horizontálně položenými tělesy, píše se v katalogu. Křehkost barevnosti i malířského provedení umocňuje teoretický kontext celé této malby, která se stala jedním ze zásadních mezníků Kupkova hledání možností abstraktního výtvarného jazyka.

Přečtěte si také:

Aukční fiasko. Lada Niva se měla prodat za 75 tisíc liber, vydražila se za zlomek

Ve veřejných aukcích lze koupit obrazy, trosky raketoplánu i otroky

Marketing za deset miliard

Češi bohatnou a utrácejí za umění. Dobře dělají, říká majitel aukční síně Hejtmánek

Vzorky z měsíce se vydražily za 855 tisíc dolarů. Částka zůstala mírně za očekáváním

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).