Menu Zavřít

Sociální krize v San Francisku: bezdomovcům mají pomoci miliony od velkých firem

16. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Technologický pokrok v San Francisku si vybírá svou daň v podobě prudkého nárůstu počtu bezdomovců. Tamní aktivisté chtějí, aby velké společnosti tuto daň zaplatily. Z vybraných 300 milionů dolarů by se podle nich zčásti mohla vyřešit sílící sociální krize ve městě.

Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Často omílaná fráze došla v San Francisku naplnění v až extrémní podobě. Kalifornské město je americkým symbolem technologického pokroku, firmy ze Silicon Valley zaměstnávají tisíce těch nejschopnějších lidí v byznysu. Přísun kapitálu do města ale kromě jiného znamenal raketové zvýšení cen bydlení, které si může dovolit stále méně lidí. Čtyřčlenná rodina s ročním příjmem 120 tisíc dolarů se řadí do nízkopříjmové skupiny.

Ve městě neustále přibývají další a další bezdomovci, ve stanech či jen na dece jich lemují tamní ulice tisíce. Otevřeně se berou drogy, všude je špína a i v centru města je cítit silný zápach. „Situace nikdy nebyla horší,“ upozorňuje Marc Benioff, zakladatel cloudového gigantu Salesforce. „Nikdo by neměl žít tímto způsobem. A ani nemusí. Můžeme to dostat pod kontrolu,“ vyhlašuje majitel společnosti, která ve městě dává práci 8400 lidem, a je tak největším místním zaměstnavatelem.

Benioff je zastáncem kontroverzního návrhu Proposition C, který bude na popud aktivistů muset projednat radnice na svém zasedání na začátku listopadu. Návrh počítá se zvláštním zdaněním nejbohatších místních firem. Získané prostředky by podle autorů návrhu měly být použity na pomoc bezdomovcům a mentálně postiženým lidem. Podle aktivistů, kteří nasbírali dostatek podpisů pro projednání návrhu, by se takto mohlo ročně vybrat kolem 300 milionů dolarů.

Proposition C se téměř okamžitě postaral o polarizaci města a rozjela se kvůli němu kampaň. Na jedné straně stojí Benioff, který do ní ze svých i firemních zdrojů investuje dva miliony dolarů. Dalších deset by jeho společnost dávala v případě, pokud by návrh prošel.


Bezdomovce straší bezhotovostní budoucnost. Už nyní nemají lidé drobné

Bezdomovci u stanice Camden Town v severním Londýně, ilustrační foto


Druhou stranu reprezentuje například tamní obchodní komora a také nedávno zvolená starostka London Breedová. Podle ní už město v posledních letech významně zvýšilo finanční prostředky na řešení problematiky bezdomovectví, ovšem bez většího efektu. Schválení návrhu by dle jejího názoru navíc připravilo o pracovní pozici řadu lidí ze střední třídy a do města by přitáhlo ještě další bezdomovce.

„Musím rozhodovat hlavou, ne jen svým srdcem. Nevěřím tomu, že samotné zdvojnásobení výdajů na řešení bezdomovectví je dobrým vládnutím. Vždyť ani teď nenakládáme s vynaloženými prostředky efektivně,“ říká starostka. San Francisco loni ze svého rozpočtu 10 miliard dolarů investovalo tímto směrem 380 milionů.

Benioff je však jiného názoru. Sám 11 miliony přispěl do iniciativy, která celkovými 37 miliony dolarů dotacemi nájmů pomohla ubytovat kolem 400 rodin.

Během letošního roku už podobné návrhy neprošly v Seattlu, kde se proti postavili giganti Amazon a Starbucks, nebo v Cupertinu ze Silicon Valley, mimo jiné kvůli odporu společnosti Apple. Návrh pro San Francisco je jiný v tom, že se nezaměřuje na počet zaměstnanců, ale na tržby. Firmy s výnosy nad 50 milionů dolarů by na daních platily v průměru půl procenta navíc.

Zdanění by se dotklo až 400 společností, kromě již zmíněného Salesforce například i Microsoftu, LinkedInu, Wells Fargo či Uberu. Internetové firmy a finanční společnosti by se na vybraných 300 milionech dolarů podílely přibližně z poloviny.

BRAND24

Dále čtěte:

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Bezdomovectví je pro rozpočty nákladnější než sociální bydlení, ukazují výzkumy

Elity San Franciska chtějí z ulic vyhnat bezdomovce

Odstěhuj se a dostaneš bonus. Firma ze Silicon Valley řeší sociální krizi

 Ulice v San Francisku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).