Menu Zavřít

Spor o vládní čtvrť: Babiš není zvyklý, že mu někdo odporuje, tvrdí Hřib

18. 9. 2019
Autor: čtk

Stát musí dostavět vnější okruh, přispět Praze na vnitřní okruh a postavit nemocnici. Teprve pak může začít diskuse o stavbě vládní čtvrti. Řekl to primátor Zdeněk Hřib. Premiér Andrej Babiš podle něj není zvyklý, že s ním někdo nesouhlasí, komentoval Hřib úterní neúspěšnou schůzku, z níž premiér odešel. Primátor odmítl kritiku opozice, že škodí hlavnímu městu.

„Já naprosto chápu, že panu premiérovi leží na srdci blaho úředníků a že jim chce postavit nové kanceláře, ale doufám, že všichni chápou, že mě leží na srdci především blaho Pražanů a že řeším prioritně problémy Prahy jako takové,“ řekl Hřib.

Postoj města se podle primátora nemění a nadále trvá na zmíněných požadavcích. Navíc podle něho nejde o témata, o nichž by se mělo diskutovat. Nedorozuměním je, že premiér se domnívá, že jednání již začala, uvedl. „Dokud tyto vstupní podmínky nejsou splněny, tak žádné jednání nezačne,“ řekl Hřib. Podle primátora požadavky nejsou přemrštěné, neboť jakákoliv výstavba v Letňanech není možná bez toho, aby byly silniční okruhy dokončeny.

Babiš v červencovém dopise Hřiba ubezpečil, že stát výstavbu vnějšího okruhu bude financovat a že v případě realizace základní varianty, kterou navrhlo ministerstvo dopravy, by šlo o investici ze státního rozpočtu přes 68 miliard korun. K požadavku, aby stát financoval vnitřní městský okruh, uvedl, že je ochoten o něm jednat. Pro financování se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. Podle Hřiba ale stát PPP projekty stavět neumí.

Souhlasíte s projektem vládní čtvrti?

Babiš dnes řekl, že s Hřibem již nebude jednat a osloví zbylé pražské radní. Také uvedl, že jednání s primátorem působí zúčastněným trauma. „Pan premiér asi není zvyklý, že s ním někdo nesouhlasí, což se mu v holdingu nestávalo často,“ řekl Hřib. Na schůzku s premiérem se prý vydal proto, aby mu řekl, ať městu neposílá žádné nabídky, dokud stát nesplní podmínky. Zároveň uvedl, že Babiš za sebe může poslat náhradníka, ten se ale dozví totéž co premiér.

Hřiba kritizovaly v Praze opoziční ODS a ANO. Svým postupem podle nich poškozuje Prahu. „Je to nesmysl, já se snažím pro Prahu získat co nejvíc, což je logická úloha primátora,“ řekl Hřib.


Babiš trvá na vládní čtvrti v Letňanech. Místo nemocnice nabízí vybudování traumacentra

 Premiér Andrej Babiš si prohlédl lokalitu v pražských Letňanech, kde by mohla v budoucnu vzniknout takzvaná vládní čtvrť


Postup mu vytkl také Jiří Pospíšil (TOP 09), předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), s kterými Piráti společně ještě s Prahou Sobě, vládnou. Hřib kritiku odmítl, a naopak Pospíšilovi vytkl, že se mnohých jednání neúčastní. „Někteří členové rady jsou k projektu (vládní čtvrti) naladěni ještě mnohem negativněji, například paní (Hana) Marvanová (za STAN), která se tím netají,“ řekl.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10 tisíc zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Čtěte také:

Stát si chrání pozemky v Letňanech. Část z nich bude kvůli vládní čtvrti v rezervách

Česká pošta potřebuje restrukturalizaci, tvrdí Babiš. Očekává příchod krizových manažerů

Vnitro zaspalo: zakázku za 4,44 miliardy na vysílačkovou síť pro záchranáře chce zadat bez tendru

Úroveň digitalizace české státní správy brzy neobstojí, ukázal průzkum

BRAND24

Vojenská policie odložila prověřování nákupu mobilních radarů, trestný čin spáchán nebyl

Vnitro chystá stavbu administrativního centra na Veleslavíně. Komplex má pojmout 3200 zaměstnanců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).