Menu Zavřít

Připravujeme se na tvrdý brexit, přiznala Merkelová. Dohodu ale dál chce

18. 10. 2018
Autor: čtk

Na možnost, že příští rok na konci března odejde Británie z Evropské unie bez uzavřené dohody, by se měl každý připravit, řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Takové přípravy podle ní existují, činí je nejen Německo a další země, ale i Evropská komise. Ve středu večer však tuto otázku premiéři a prezidenti 27 zemí unie během diskuse o brexitu do hloubky neprobírali, aby nevytvořili dojem, že mají jiný cíl, než najít cestu k uzavření takové smlouvy.

Také předseda Evropské rady Donald Tusk dnes zopakoval, že 27 zemí hodlá dál o brexitu vyjednávat v pozitivním duchu. Cítí prý, že dohoda je nyní blíž, než byla v září po jednání EU v Salcburku. Dosavadní pokrok je podle Tuska ale nedostatečný a není důvodem k tomu, aby byl v listopadu kvůli brexitu svoláván mimořádný unijní summit.

Lídři podle Tuska během středeční večeře nemluvili o délce přechodného období. Šéf vrcholných unijních schůzek připomněl, že unie už v minulých měsících souhlasila s požadavkem Londýna na přechodné období do konce roku 2020. Případná žádost o další prodloužení by tedy podle něj byla nejspíš přijata pozitivně.

„Primárně se zabýváme tím, jak můžeme dosáhnout rozvodové dohody a jak nastavit podobu budoucích vztahů s Británií,“ podotkla Merkelová. Unijní vyjednavač Michel Barnier a jeho tým má podle německé kancléřky plnou podporu členských zemí bloku.


Čtěte rozhovor: Britský velvyslanec Archer: Byli jsme dobří Evropané

 Britský velvyslanec v Česku Nick Archer


Brexit byl jediným tématem středečního večerního jednání unijních špiček. Britská premiérka Theresa Mayová své kolegy seznámila s pohledem Británie na stávající stav rozhovorů, které jsou od neděle zablokované kvůli nedohodě na řešení problému celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Jako možnost tuto věc odblokovat unijní strana nabídla možnost prodloužit o rok už domluvené přechodné období. Podle Mayové je taková věc jednou z možností a Londýn návrh zváží.

Na dnešní odpolední tiskové konferenci Mayová připomněla, že možnost přechodné období prodloužit není nová. „Vždy jsem ale jasně říkala, že dojednáme přechodné období a toto přechodné období skončí na konci prosince 2020,“ uvedla. Nyní se podle ní objevila myšlenka, že možné prodloužení by mohlo být řešením problému pojistky pro Severní Irsko. „Co neděláme, je, že bychom tady stáli s návrhem na prodloužení přechodného období. Co děláme, je to, že pracujeme na řešení pojistky pro Severní Irsko, jejíž odblokování nám pomůže dosáhnout dohodu,“ prohlásila Mayová.

BRAND24

Podle dnešních slov předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je prodloužení přechodného období „dobrá myšlenka, která nám dává určitý prostor připravit co nejlepším způsobem budoucí podobu vzájemných vztahů“. Šéf komise je přesvědčen, že dohodu se podaří uzavřít.

Přečtěte si také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

Pašeráci se těší na tvrdý brexit: to bude ráj

Mayová se snaží odblokovat vyjednávání o brexitu, připouští prodloužení přechodného období

Další důsledek brexitu: Londýn ztratil vedoucí pozici mezi finančními centry

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).