Menu Zavřít

Ministři Petříček a Maláčová jsou připraveni podat demisi

4. 7. 2019
Autor: čtk

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je připraven podat demisi. Nevidí v tuto chvíli mnoho možností, jak by mohla sociální demokracie pokračovat ve vládě. Reagoval tak na dnešní jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka a premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury. Výsledkem schůzky je zklamán. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že pokud se porušuje ústava a koaliční smlouva, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi.

Vedle Petříčka a Maláčové jsou ve vládě za ČSSD Hamáček, Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman.

„Jsem zklamán výsledkem dnešní schůzky, která mohla odblokovat krizi vlády. Premiér a prezident ji ale ukončit odmítli. Panu premiérovi se nepodařilo přesvědčit pana prezidenta, aby postupoval podle ústavy,“ uvedl Petříček. O dalším postupu se ČSSD poradí na jednání předsednictva. Hamáček jej dnes avizoval zhruba na 15. července. „Osobně v tuto chvíli nevidím mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat, zejména ve chvíli, kdy se porušuje ústava. Já jsem demisi připraven podat,“ dodal Petříček.

Měla by ČSSD odejít z vlády?

Sociální demokracie chce, aby Staňka nahradil v čele resortu kultury místopředseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády. Ani po dnešním jednání se situace s výměnou ministra neposunula, Zeman počítá se schůzkou s Hamáčkem a Staňkem 12. července. Hamáček se poté chystá svolat předsednictvo ČSSD, o svém návrhu dalšího postupu má jasno.


Přečtěte si komentář: Zeman je zpět v ČSSD


„Pan premiér pana prezidenta nepřesvědčil, setrvání ministra Staňka není k diskusi. ČSSD musí mít právo nominovat si svého ministra, jinak je koaliční smlouva pouhým cárem papíru. O tom, zda ve vládě zůstaneme či ne, rozhodne předsednictvo ČSSD, které pan předseda Hamáček svolá,“ napsala Maláčová.

„Podle koaliční smlouvy má sociální demokracie rozhodovat o jménech svých ministrů, jinak účast ve vládě postrádá jakýkoliv smysl. Neakceptujeme porušování nejvyššího zákona v zemi a trváme na dodržování koaliční smlouvy. Pokud se porušuje, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi,“ uvedla na sociální síti.

Dále čtěte:

Zemanova nečinnost ohledně Staňka je proti ústavním pořádkům, říká Rychetský

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

BRAND24

Stát jsem já. Babiš je uprostřed dotačního chaosu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).