Menu Zavřít

NATO zmenší počet členů ruské mise. Sedmi odebere akreditaci, třem ji neudělí

27. 3. 2018
Autor: ČTK

Severoatlantická aliance odebrala akreditaci sedmi členům ruské mise při NATO a odmítla udělit akreditaci dalším třem Rusům. V reakci na případ otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala na počátku měsíce v jihoanglickém Salisbury to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Rusku to vysílá jasné poselství, že jeho nepřijatelný a nebezpečný model chování má svou cenu a následky,“ komentoval Stoltenberg opatření, která Severoatlantická aliance dnes přijala.

Stoltenberg zároveň uvedl, že aliance je nadále otevřená politickému dialogu s Ruskem.

Maximální počet členů ruské mise při NATO se podle něj sníží ze třiceti na dvacet. Dnešní rozhodnutí bude podle Stoltenberga znamenat, že Moskva bude mít menší schopnost provádět špionáž ve členských zemích NATO.

Útok v Salisbury byl podle generálního tajemníka „prvním užitím nervové látky na území NATO“. Označil jej rovněž za „bezohledné porušení mezinárodních norem“. Severoatlantická aliance už v polovině března použití nervové látky v Británii označila za nepřijatelné.

Stoltenberg ale zároveň zdůraznil, že dnešní rozhodnutí nic nemění na politice aliance vůči Rusku. Podle něj je NATO nadále otevřené dialogu s Moskvou a pokračuje v přípravách na další setkání Rady NATO-Rusko.


Rusko se snaží podkopat spojenectví USA a Česka. Tvrdí to Paul Ryan

 Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan během projevu a Parlamentu ČR


Podle amerického ministra obrany Jima Mattise dnešní rozhodnutí Severoatlantické aliance, k jejímž členům patří i USA, ukazuje, že NATO je stále významné. Rusko má podle něj potenciál být Evropě partnerem, nyní si ale vybralo, že bude mít s členskými státy NATO jiný vztah, soudí šéf Pentagonu.

Vypovězení různého počtu ruských diplomatů dnes a v pondělí oznámily více než dvě desítky zemí světa včetně Česka. Celkem bude muset státy, kde dosud na ruských zastupitelských úřadech působili, opustit více než 140 ruských diplomatů a dalších zaměstnanců ruských ambasád. Patří mezi ně 23 diplomatů, které 14. března v reakci na kauzu Skripal jako první vypověděla Británie. Moskva reagovala vypovězením 23 britských diplomatů a upozornila, že i na vyhoštění svých lidí z dalších zemí odpoví recipročně.

NATO silně omezilo činnost ruské mise při alianci již v reakci na anexi ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014. Neomezený přístup do centrály organizace mají v současnosti jen čtyři osoby z ruského zastoupení. Velvyslance Rusko v současnosti při NATO nemá. Alexandr Gruško svůj post před časem opustil a stal se náměstkem ministra zahraničí v Moskvě.

BRAND24

Dále čtěte:

USA a další země vyhostí přes stovku Rusů

Kauza Skripal: Evropská unie odvolala velvyslance v Rusku ke konzultacím

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Znepokojení v Rusku: přijde symetrická reakce? Rozhodne Putin

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).