Menu Zavřít

Mynář přiznal stamilionový majetek. Vlastní na 125 pozemků

5. 1. 2018
Autor: čtk

Hradní kancléř Vratislav Mynář vlastní na 125 pozemků, mezi nimi značnou část v městysu Osvětimany, domy v Praze či Brně v hodnotě desítek milionů korun a akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárenské. Na účtu v bance má 13,5 milionu korun a další desítky milionů půjčil svým vlastním firmám. Vyplývá to z Mynářova majetkového přiznání, které poprvé zveřejnil. Píše to páteční deník Dnes.

Kancléř dlouho odmítal přiznání zveřejnit. Přimělo ho k tomu až rozhodnutí soudu, který vloni stvrdil, že se povinnost zveřejňovat majetek vztahuje i na hradního kancléře. Nyní ministerstvo spravedlnosti vložilo Mynářovo přiznání do nového registru, který má umožnit ověřit, jak si politici či úředníci ve funkci přilepšili, píše list. Připomíná ale, že Mynář nikdy dříve majetkové přiznání nezveřejnil, a tak u něj porovnání není možné.

Mynář podle svých slov nastřádal peníze na tak rozsáhlý majetek dlouho předtím, než nastoupil na Hrad. „Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery. Jedním z nich je Vladimír Pavlík. A v určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzské společnosti,“ řekl deníku Mynář.

Kancléř se v dokumentu hlásí k vlastnictví pěti firem, které za jeho působení v úřadu vykázaly ztrátu přes 15 milionů korun. Mynář jim půjčoval, dluží mu více než 60 milionů korun.


Přečtěte si: Stát má platit téměř 50 tisíc za obstrukce Hradu kvůli platům

 Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář


Dále vlastní 125 pozemků, převážně v moravském městysu Osvětimany, kde tvoří základ jeho lyžařského areálu. K němu patří také restaurace a penzion, na který dostal v roce 2011 evropskou dotaci, píše list. Za dobu, co působí na postu kancléře, firma O.L.G.A. - S.K.I., která areál provozuje, prodělala celkem 1,6 milionu korun.

Mynář vlastní i vilu v pražských Strašnicích a v historickém jádru Prahy prostřednictvím firmy VV Invest dům v odhadované hodnotě až 70 milionů korun. Historický dům vlastní kancléř také v Brně. Zde mu patří také byt ve vilové čtvrti.

Kancléř drží i cenné papíry. Z majetkového přiznání ale není jasné, kolik. Zákon totiž sice vyžaduje, aby je přiznal, ale už nenařizuje uvést jejich počet či hodnotu. Podle Mynáře je to zanedbatelné množství ještě z kuponové privatizace. Podle dokumentu má akcie firem Pražská teplárenská, Unipetrol či Komerční banka. Ta mu také zprostředkovává investice do podílových fondů. Kancléř investuje i prostřednictvím ČSOB.

BRAND24

Vedle dlouhodobého otálení se zveřejněním majetkového přiznání, čelí Mynář také kritice ohledně bezpečnostní prověrky, kterou dodnes nemá. Diskusi vyvolal v roce 2014 i jeho nákup vily v Praze, který byl podle odborníků podezřele levný.

Dále čtěte:

Je to kampaň! Týmy prezidentských kandidátů se chystají na finále

Doporučení za finanční dar? SPO dostala loni od Liglassu 200 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).