Menu Zavřít

Doporučení za finanční dar? SPO dostala loni od Liglassu 200 tisíc

4. 10. 2017
Autor: čtk

Společnost Liglass Trading CZ darovala loni Straně práv občanů 200.000 korun. Ten samý rok kancléř Vratislav Mynář doporučil firmu Kyrgyzstánu. Píše to dnes server Aktuálně.cz. Informace o daru jsou zanesené ve výroční zprávě Strany práv občanů. Vratislav Mynář stranu mezi lety 2010 a 2013 vedl, čestným předsedou strany je prezident Miloš Zeman. Strana dříve nesla název Strana práv občanů - zemanovci. Mynář spojitost daru s doporučením odmítl.

Prezident Miloš Zeman i kancléř Mynář se za firmu Liglass přimlouvali v Kyrgyzstánu, kde pak společnost získala miliardovou zakázku na stavbu vodních elektráren, přestože neměla žádné zkušenosti z oboru. Mynář stranu mezi lety 2010 a 2013 vedl. Čestný prezident strany Zeman nedávno novinářům řekl, že ve svém funkčním období lobboval za desítky českých firem, a to na základě doporučení ministerstva průmyslu a obchodu.

„Jsem od roku 2013 řadovým členem, předsedou krajské organizace, nemám s financováním strany nic společného,“ řekl Mynář. Propojování jeho podpory firmě v zahraničí se sponzorským darem SPO označil za nesmyslné. „Pokud to takhle je, tak já o tom nevěděl a spojovat to je hloupost,“ dodal.

Společnost Liglass sídlí v chátrajícím objektu v Líšném u Železného Brodu. V loňském roce zaměstnávala podle informací z obchodního rejstříku dva lidi, uskutečnila zakázky za pouhých 612 tisíc korun a její hospodaření skončilo bezmála milionovou ztrátou. Smlouva na výstavbu kaskády vodních elektráren v Kyrgyzstánu přesahovala podle Aktuálně.cz 12 miliard korun.

Nynějšího předsedu SPO Jana Velebu informace o daru Liglassu překvapila, píše server. „Nic o tom nevím, budu se muset s informacemi seznámit,“ řekl pouze. Majitel Liglassu nechtěl finanční sumu pro politickou stranu komentovat, uvedl server.


Přečtěte si o Mynářově roli v zakázce Liglassu:

Neznámá česká firma bude stavět elektrárnu v Kyrgyzstánu. Přimluvil se za ni Mynář

Kancléř Vratislav Mynář


Kyrgyzská vláda nakonec smlouvu s českou společností Liglass Trading v září vypověděla. Liglass je podle svého generálního ředitele Michaela Smelíka připraven obrátit se na mezinárodní arbitráž.

SPO není zastoupená v Poslanecké sněmovně, ale má dva senátory. Strana vznikla v prosinci 2009, v lednu následujícího roku změnila název na Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Předsedou strany byl krátce Zeman. Po prohraných sněmovních volbách v květnu 2010 ale na post rezignoval. V roce 2013 byl zvolen čestným předsedou. V březnu 2014 vypustila strana ze svého názvu slovo zemanovci.

BRAND24

V předčasných volbách v roce 2013 i přes Zemanovu podporu SPO získala 1,5 procenta hlasů. Do letošních voleb chtěla strana jít společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, to ale spolupráci odmítlo. Mezi členy SPO je řada spolupracovníků Zemana.

O kauze Liglass dále čtěte:

Zeman doporučoval Liglass kyrgyzskému prezidentovi. Využil podklady ministerstva průmyslu

Kyrgyzský prezident se postavil za Liglass. Celou kauzu označil za „štěkání“

Liglass se brání: V Kyrgyzstánu působíme přes rok, financování je zajištěné

Smlouva s Liglassem působí v Kyrgyzstánu politické turbulence

Kyrgyzstán čelí kvůli dohodě s Liglassem arbitráži. Chystá ji původní investor

Liglass zatím nezaplatí, kyrgyzská strana prý porušila smlouvu

Darovací smlouva vás ochrání před problémy. Jak má vypadat na nemovitost, byt či auto?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).