Menu Zavřít

Kaliňák v pondělí rezignuje, píší na Slovensku. Směr to popírá

8. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Slovenská média spekulují, že ministr vnitra Robert Kaliňák v pondělí rezignuje. Odvolávají se přitom na zprávu slovenské tiskové agentury SITA. Vládní strana Směr-SD, ve které je Kaliňák místopředsedou, dnes ale tyto zprávy na svém briefingu popřela.

Podle slovenských médií by Kaliňáka mohla v čele resortu nahradit státní tajemnice ministerstva Denisa Saková.

Ministr je v poslední době vystaven sílícímu tlaku, aby rezignoval poté, co se slovenská politické scéna ocitla v krizi v důsledku vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kuciak se mimo jiné věnoval problematice korupce a psal o údajných vazbách blízkých spolupracovníků premiéra Roberta Fica na mafii. Vyšetřování dvojnásobné vraždy provází kritika na adresu policie a pro Kaliňákův odchod z ministerského křesla se vyslovila i jedna z koaličních vládních stran Most-Híd.

Šéf poslaneckého klubu Směr-SD Martin Glváč na dnešním briefingu úvahy o Kaliňákově odchodu odmítl. „Nevím o žádné zemi Evropské unie, kde by bylo volné ministerstvo vnitra,“ odpověděl na otázku, zda Kaliňáka ve funkci nahradí on.


Poslední článek Kuciaka: Italská mafie je napojena na Ficovo okolí

 Fico bude za V4 jednat o dvojí kvalitě zboží s Junckerem


Předčasné volby, jež navrhuje slovenská opozice jako řešení současné vnitropolitické situace, označil Glváč za převrat, který se rovná „násilí v ulicích, bitkám a krvi“.

BRAND24

Představitelé Směr-SD na briefingu opakovaně obvinili prezidenta Andreje Kisku, že se postavil na stranu opozice, zatímco by měl zastupoval všechny strany. Kiska v posledních dnech několikrát označil za východisko z krize personální změny vlády nebo předčasné volby.

Přečtěte si také:

Komentář: Špatné dny pro poradce, jihoafrické farmáře a Putinovy sliby

Slovenská opozice chce sesadit Fica. Hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Kaliňák: Odstoupit nehodlám, nejprve musíme vyřešit vraždu

Vražda slovenského novináře: končí ministr kultury i Ficovi spolupracovníci

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář. Pravděpodobně kvůli své práci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).