Menu Zavřít

Opata bude náčelníkem generálního štábu. Jeho jmenování schválila vláda

8. 3. 2018
Autor: isifa

Vláda podpořila návrh, aby se generálporučík Aleš Opata stal od května novým náčelníkem generálního štábu. Ve funkci má na návrh ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) nahradit Josefa Bečváře. Opatovo jmenování projednal i Sněmovní výbor pro obranu.

Náčelníka generálního štábu podle zákona jmenuje na návrh vlády hlava státu. S prezidentem Milošem Zemanem již Šlechtová výměnu předjednala.

Novinářům po skončení jednání výboru Šlechtová řekla, že pokud jde o Opatu očekávání má veliká. Podotkla, že se shodli třeba na potřebě dotažení nového systému velení a řízení armády. „Budeme spolupracovat na větší integritě mezi ministerstvem obrany a generálním štábem,“ dodala. Intenzivně se chtějí zabývat také způsobem komunikace při zadávání veřejných zakázek. Oba označili za prioritu vojáky.

Opata poznamenal, že koncepční materiály ministerstva obrany a armády jsou v NATO hodnoceny „v první desítce“. „Takže ten základ k tomu, abychom pokračovali, máme,“ podotkl. Prioritou armády v otázce zakázek podle něj je jednoznačně přezbrojení 7. mechanizované brigády, tedy především výměna jejích bojových vozidel pěchoty. Za důležitou označil taktickou výstroj vojáků, tedy balistickou ochranu, zbraně či zbraňové systémy. Její zajištění pokládá za „vždy bolavou věc“, protože se v současné době velmi rychle a dynamicky vyvíjí a zlepšuje.

Se jménem nového náčelníka generálního štábu přišla Šlechtová minulý týden. Třiapadesátiletý Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Jeho prvním úkolem v nové roli bude podle Šlechtové reorganizace velení armády. Ministryně s ním chce řešit také vyzbrojení armády. „Budu se s ním bavit o velkých akvizicích, které armáda bude potřebovat,“ uvedla minulý týden. Očekává, že Opata zajistí, aby armáda měla jednotné požadavky ohledně vybavení.


Potíže se nečekají. Poslanci Opatu do čela vojska chtějí

Aleš Opata (první zleva)


Bečvář má podle návrhu Šlechtové skončit ve funkci k 30. dubnu. Funkční období mu vypršelo loni v létě. Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) mu jeho závazek prodloužil. Šlechtová uvedla, že novou žádost o prodloužení Bečvářova působení odmítla i kvůli tomu, že Bečvář dosáhl důchodového věku.

Výběr Bečvářova nástupce konzultovala Šlechtová i s odbornou veřejností a vojskem. Opata má podle ní u vojáků velký respekt, což pro ni bylo při rozhodování důležité. Jako argument pro volbu Opaty uvedla Šlechtová také jeho velitelské angažmá na zahraničních misích v Kosovu nebo v Afghánistánu.

BRAND24

Opata je vojákem jednatřicet let. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Dále čtěte:

Armádní rok 2018: růst rozpočtu, nové mise a významné zakázky

Armáda zvětšila své tankové vojsko. Téměř dvojnásobně

Zájem trvá. Berlín chce nadále prodat své helikoptéry české armádě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).