Menu Zavřít

Hnutí ANO chce zkrátit přenos telefoního čísla při změně operátora na dva dny

26. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Hnutí ANO chce zkrátit dobu přenesení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti. Tento krok má být podle návrhu změny zákona o elektronických komunikacích, který ve středu předloží premiér Andrej Babiš (ANO) vládě, možné uskutečnit bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora. Podobně funguje změna banky. Podle novely mají také být některá ochranná opatření rozšířena na živnostníky.

Pokud se v současnosti rozhodne zákazník pro změnu operátora, nynějšímu operátorovi to musí oznámit předem a deset dní čekat na uvolnění smlouvy. Návrh zkracuje dobu na pětinu. Přechod má nově zajistit nový operátor.

Nyní lidé v případě změny operátora platí stávajícímu 20 procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. Novela počítá s tím, že by v případě ukončování smlouvy na dobu určitou lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic. Podle Nachera jsou tři měsíce jakousi zkušební dobou, aby odchod bez sankce nezneužívali zákazníci a smlouvu nerušili třeba po třech týdnech. Neví, jak se k tomu postaví operátoři. „Jednání bude přespříští týden,“ dodal.

Na dnešní tiskové konferenci představili svůj návrh také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi z 20 na pět procent. Nyní nesmí být poplatek vyšší než pětina měsíčních paušálů do konce sjednané doby trvání smlouvy. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora na český trh, který by vedl ke snížení cen. Návrh hnutí ANO označili za vykrádání témat. Vládní návrh zákona by se podle nich kvůli složitější proceduře nestihl projednat před podzimní aukcí frekvenčních pásem.

Babiš se ovšem na tiskové konferenci ohradil proti tomu, že by Piráti téma řešili jako první. Podle něj se dozvěděli v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi, že v pátek napsal dopis operátorům s konkrétními opatřeními. „A dnes se snaží někomu vnutit představu, že oni teď přicházejí to vyřešit. To samozřejmě není pravda, snaží se nám toto téma nějakým způsobem ukrást a ještě říct, že nic neděláme,“ poznamenal.


Šéf českého Vodafonu Dvořák: Akvizice UPC nám pomůže na televizní trh

Generální ředitel českého Vodafonu Petr Dvořák


„Zítra (ve středu) na vládě to probereme. Pokud teď se Piráti rozhodli nastoupit do našich aktivit a zjistili v neděli, že je tam ten náš dopis, tak určitě se všemi ve Sněmovně budeme spolupracovat s cílem, aby z toho měli prospěch hlavně naši občané,“ doplnil.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. Minulou neděli v České televizi uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. „My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla Nováková.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

BRAND24

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz.

Přečtěte si také:

Půl bilionu za kabely: Vodafone kupuje část Liberty Global, včetně české UPC

Mobilní data za pár korun: daleko před Českem jsou Slovensko i Indie

Operátoři slibují „datování bez počítání“. Je to prachsprostá lež

Kellner rozšiřuje telekomunikační impérium: PPF koupila aktiva Telenoru ve čtyřech zemích

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).