Menu Zavřít

Operátoři slibují „datování bez počítání“. Je to prachsprostá lež

21. 11. 2017
Autor: IO-Images / Pixabay

Společnosti Vodafone i T-Mobile před týdnem představily obdobné datové balíčky pro „neomezené“ sledování videa a poslech hudby. Obě služby přišly do Česka po úspěchu v jiných zemích, kde již Pass i StreamOn fungují. To je ovšem to jediné, co lze „pochválit“.

Operátoři místo toho, aby konečně dostali odvahu a představili skutečné neomezené datové tarify rozdělené podle rychlostí, přišli se specifickým nápadem. Mobilní internet si u nich musíte koupit (minimálně) dvakrát. Jeden klasický balíček s gigabajty jako doposud a jeden extra balík pro vybrané služby. U T-Mobilu je jeden pro audio a jeden pro video. Vodafone jej rovnou rozdělil na čtyři. Kromě audia a videa má zvláštní balík pro sociální sítě a chat. Facebook Messenger je v jiném balíčku než Facebook. Chápete to?


Čtěte více o tuzemské datové bídě:

BRAND24

Mobilní data za pár korun: daleko před Českem jsou Slovensko i Indie

 Mobilní data v Česku patří k nejdražším v Evropě


Obě společnosti se brání, že rozkouskování internetu neporušuje eurounijní směrnici i síťovou neutralitu. V předpisech BEREC je opravdu na takovou výjimku pamatováno. Operátor může nabídnout omezený přístup k tematickému balíčku služeb, pokud onen balíček není exkluzivní, ale může se do něj dostat každá služba.

Celý komentář si přečtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).