Menu Zavřít

Brexit bez dohody by oslabil český HDP až o procento, tvrdí Petříček

16. 2. 2019
Autor: čtk

Vystoupení Británie z Evropské unie bez dohody by mohlo českou ekonomiku podle vládních odhadů oslabit o 0,5 až jedno procento hrubého domácího produktu (HDP). Na okraj mnichovské bezpečnostní konference to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Stále ale věří, že se brexitu bez dohody podaří vyhnout.

„Máme několik možných variant. Ty dopady samozřejmě budou v případě tvrdého brexitu. Odhady jsou mezi 0,5 až jedním procentem HDP,“ uvedl šéf české diplomacie. „Je to poměrně zásadní dopad, takže já věřím, že není v zájmu ani jedné strany, aby došlo k tomu, že Velká Británie odejde z Evropské unie bez dohody,“ poznamenal.

Na britské straně by podle něj dopady byly nejspíš ještě výraznější. „Ta praktická stránka odchodu (v takovém případě) bude ještě komplikovanější. Již dnes se ve Francii připravují na neskutečně dlouhé kolony kamionů, které nebudou odbavovány, protože není na základě čeho je odbavovat,“ řekl také s tím, že podobné problémy by nejspíš přišly i v letecké dopravě a dalších oblastech.


Přečtěte si komentář: Brexit a nepříliš prozíravý posměch

 Páral


I proto si Petříček přeje, aby k brexitu bez dohody nakonec nedošlo. „Já stále věřím, že se řešení nalezne. Je tu stále možnost odložení toho termínu, pokud britská strana bude o to žádat,“ uvedl k jedné variantě.

BRAND24

Británie má unii opustit 29. března. I přes opakovaná vyjednávání se zatím nepodařilo najít způsob vystoupení, s nímž by byl spokojen jak Londýn, tak Brusel.

Dále čtěte:

Mayová chce víc času na jednání s EU, Britové si přejí odklad brexitu

Při tvrdém brexitu by Británie zrušila volný pohyb občanů EU

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Britská vláda zvažuje možnost setrvání v celní unii EU, píše tamní tisk

Británie se i po brexitu podílet na evropské bezpečnosti, slíbil ministr

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).