Menu Zavřít

Brčka, nádobí, tyčinky do uší. Europoslanci schválili zákaz jednorázových plastových výrobků

27. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropská unie se dnes přiblížila zákazu plastových výrobků na jedno použití, když tento krok podpořil Evropský parlament. Opatření, které ještě musí schválit členské státy a které by mělo začít platit za dva roky, se bude týkat například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků. Nahradit je mají ekologičtější materiály.

S plánem zakázat jednorázové plastové výrobky přišla loni v květnu Evropská komise. Cílem je omezit objem plastového odpadu, který se hromadí v oceánech. „Tyto plasty představují až 70 procent odpadu v mořích,“ upozornila během dnešní debaty belgická poslankyně Frédérique Riesová, která je parlamentní zpravodajkou pro toto téma.

Přestat by se tak měly prodávat jednorázové plastové příbory, talíře, úchyty k nafukovacím balónkům, polystyrenové obaly na potraviny a hrnky na nápoje určené k okamžité spotřebě a také další produkty z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Nové předpisy jsou namířeny také proti filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.


Pokrytectví bohatých: doma fosilní zdroje nechtějí, v Africe je podporují

Protest proti uhelné elektrárně, ilustrační foto


Riesová připomněla, že část odpovědnosti za boj proti znečištění nově připadne na výrobce, což je podle ní jádrem nové úpravy. „Například producenti tabákových výrobků budou mít povinnost financovat vybírání, odstranění znečištění a recyklaci nedopalků, a to od ledna 2023. To je o rok dříve než další výrobci,“ dodala europoslankyně.

BRAND24

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro které zatím neexistují náhradní obaly.

Dále čtěte:

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Den boje proti plastům: Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Kolik každý Čech vyprodukuje ročně odpadu?

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

Zachránit planetu a vydělat: plastům se chtějí postavit i dvě Češky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).