Menu Zavřít

Bateriová ofenziva Bruselu: eurokomisař Šefčovič chce v EU 20 gigatováren

15. 10. 2018
Autor: Alexandros Michailidis/Alamy Live News/ Profimedia

Až 20 gigatováren na výrobu baterií chce postavit v EU místopředseda EK a eurokomisař pro energetiku Maroš Šefčovič. Trh s ukládáním energie do baterií by podle něj neměl být ponechán asijským firmám CATL, Samsung, LG nebo Panasonic. Do iniciativy aliance EU pro baterie se zapojilo 250 firem.

Slovenský eurokomisař pro energetiku Maroš Šefčovič vyhlásil evropskou ofenzívu ve výrobě baterií. Evropská unie podle něj nesmí být závislá na dovozu baterií pro autoprůmysl ani pro úložiště elektrické energie od asijských výrobců. Trh s bateriemi v EU podle něj bude mít hodnotu 250 miliard eur.

„Naším cílem je postavit 20 gigatováren,“ řekl Šefčovič s odkazem na továrnu Elona Muska, jež se jmenuje Gigafactory 1 a staví se v nevadské poušti.

Výstavba továren pro výrobu baterií na území Evropské unie by měla podle sociálnědemokratického politika probíhat na bázi spolupráce mnoha firem, podobně jako je tomu při výrobě letadel Airbus. Evropské továrny mají konkurovat současným výrobcům baterií z Jižní Koreje (Samsung, LG), Japonska (Panasonic) a Číny (CATL).

Nejlepší auta i baterie z EU

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier podporuje návrh s tím, že německý průmysl by měl odebírat baterie pro elektromobily na domácím trhu. Šefčovič tvrdí, že pokud EU chce i nadále vyrábět nejlepší automobily na světě, musí produkovat i nejlepší baterie na světě. Oba politici se mají opět setkat v listopadu, aby projednali detaily plánu.

Už nyní je sdruženo v takzvané Alianci pro výrobu baterií 250 evropských firem. Aliance má umožnit podle eurokomisaře masovou výrobu a tím zlevnit celou produkci. Altmaier dodal, že je třeba státní podpory pro počáteční fázi výstavby továren.

V případě projektů se zvláštním významem je možné pravidla EU, která státní podporu zakazují, obejít. Podporu už získala švédská firma Northvolt od Evropské investiční banky.

Slovenský eurokomisař Šefčovič usiluje o to, aby se stal kandidátem sociálních demokratů na pozici příštího předsedy EK. Volby do Evropského parlamentu se konají příští rok v květnu.

BRAND24

Související články:

Čína chladí lithiovou horečku. Cena suroviny letos klesla o pětinu

Povedená investice ČEZ: Sonnen si troufá na Elona Muska

Bez lithia. Elektrárna, jež ukládá zelenou energii do kapalného vzduchu, je v provozu

Ostrá slova energetiků: Ministerstvo průmyslu nic nedělá, rozvoj je zablokovaný

V Evropě vyroste 10 velkovýroben. Česko má jen nejistý projekt HE3DA

 Lithiová baterie, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).