Menu Zavřít

Bez lithia. Elektrárna, jež ukládá zelenou energii do kapalného vzduchu, je v provozu

15. 6. 2018
Autor: Highview Power

V Británii se otevřela první elektrárna využívající technologii LAES (liquid air energy storage). Je to levnější varianta k využívání velkokapacitních baterií. Hlavní výhodou je, že není třeba lithium a další vzácné kovy. Uložená energie navíc vydrží v podobě stlačeného vzduchu mnohem déle, než v lithium-iontových akumulátorech.

S nárůstem počtu elektráren, jež produkují elektřinu z obnovitelných zdrojů, roste potřeba řešení uchovávání energie v době, kdy se nespotřebovává, zejména v noci. Kromě obrovských lithium-iontových baterií, jež ukládají solární a větrnou energii, největší představil Elon Musk v Austrálii na konci roku 2017, se dá využít technologie LAES (liquid air energy storage), která využívá kapalný vzduch k ukládání energie.

První elektrárna, jež využívá ve velkém měřítku technologii LAES, byla otevřena ve Velké Británii nedaleko Manchesteru ve městě Bury. Provozuje ji firma Highview Power.

Pilotní projekt má instalovaný výkon 5 MW a kapacitu 15 megawatthodin, což znamená, že dokáže zásobovat elektřinou 5 tisíc domácností po dobu tří hodin. Výkon i kapacita se ale mohou snadno zvýšit, tvrdí firma.

„Elektrárny s technologií LAES mohou snadno ukládat dostatek energie z místní větrné farmy, aby mohly zajistit elektřinu pro město jako je Bury (okolo sto tisíc domácností) na mnoho dní, nikoliv po několik málo hodin,“ uvedla firma, která získala podporu od britské vlády ve výši 8 milionů liber (232 milionů korun).

Jak funguje technologie kapalného vzduchu:

Zjednodušeně jde o to, že se vzduch ochladí na mínus 196 stupňů Celsia a je uložen ve vysokotlakových nádržích. V této podobě může být uložen po několik měsíců. Pokud je potřeba energie, tekutý vzduch se zahřeje a pohání turbíny pro výrobu elektřiny.

Výhodou této technologie je zejména to, že nepotřebuje drahé kovy jako je lithium nebo kobalt, jež jsou nezbytné pro výrobu současných akumulátorů. Účinnost tohoto systému se nyní pohybuje mezi 60 až 70 procenty. Gigabaterie firmy Tesla dosahují účinnosti 88 procent. Energii ale dokáží uchovávat jen několik hodin.


Bateriový boom v Evropě:

V Evropě vyroste 10 velkovýroben. Česko má jen nejistý projekt HE3DA

 Lithiová baterie, ilustrační foto


Výhodou infrastruktury pro LAES je také životnost, jež přesahuje třicet let. V současné době lithium-iontové baterie tvoří ve Spojených státech 95 procent trhu s ukládáním energie.

„Alternativní skladování energie by mohlo být svatým grálem pro přenosovou síť. Chybějícím článkem, který by nás mohl posunout k obnovitelným energiím mnohem rychleji,“ tvrdí Ravi Manghani z americké poradenské firmy GTM Research.

Pokud chce společnost přejít ve velkém na obnovitelné zdroje energie, bude potřeba mít několik technologií, jež dokáží „zelenou energii“ dlouhodobě uchovávat. Nestačí jí uchovávat čtyři až šest hodin, jako je tomu u lithiových článků, dodal Manghani.

Časopis Forbes přidal i další výhodu této technologie. Tím je využití běžných průmyslových komponentů, jež jsou poměrně levné. „Příležitost na trhu pro technologii LAES je obrovská. Odhadujeme, že 60 procent globálního trhu s ukládáním elektřiny vyžaduje dlouhodobé skladování. Naše technologie může pokrývat asi 45 procent tohoto trhu,“ je přesvědčen o úspěchu ředitel projektu Gareth Brett. Firma už podle jeho slov jedná o vybudování elektrárny s desetinásobnou kapacitou s několika zájemci.

Highview Power spolupracuje se americkou strojírenskou firmou GE a nově i s kanadskou SNC-Lavalin. Analytická služba Bloomberg New Energy Finance odhadla, že v roce 2030 bude mít trh s ukládáním energie hodnotu 103 miliard dolarů a instalovaný výkon 125 GW.

BRAND24

Dále čtěte:

Ostrá slova energetiků: Ministerstvo průmyslu nic nedělá, rozvoj je zablokovaný

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

České lithium možná nebude nikdo potřebovat: Australané vyvíjejí baterii z uhlíku a vody

Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť

Němci vyvíjejí náhradu lithiových baterií. S revoluční technologií pomáhají i čeští studenti

Baterie za 65 milionů. Carpaterra rozšiřuje teplárnu v Plané

 E.ON otevřel velkokapacitní úložiště v Mydlovarech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).