RAJČE, MALÁ KOULE Z JIŽNÍ AMERIKY, DRUHOVĚ SE ŘADICÍ K BRAMBOŘE, S CHUTÍ SLADKOU, ŽE BY SE DALO POCHYBOVAT, ZDA JE TO ZELENINA. TAHLE CHARAKTERISTIKA ZNÍ EXOTICKY, ALE DNES ASI TĚŽKO NAJDETE ČLOVĚKA, KTERÝ NEOCHUTNAL RAJSKÉ JABLKO A MNOZÍ JEJ KONZUMUJÍ DENNĚ.
Od čerstvých salátů až po Bloody Mary
RAJČE, MALÁ KOULE Z JIŽNÍ AMERIKY, DRUHOVĚ SE ŘADICÍ K BRAMBOŘE, S CHUTÍ SLADKOU, ŽE BY SE DALO POCHYBOVAT, ZDA JE TO ZELENINA. TAHLE CHARAKTERISTIKA ZNÍ EXOTICKY, ALE DNES ASI TĚŽKO NAJDETE ČLOVĚKA, KTERÝ NEOCHUTNAL RAJSKÉ JABLKO A MNOZÍ JEJ KONZUMUJÍ DENNĚ.
Rajčata jsou součástí jídelníčků snad ve všech zemích, ale na jihu, kde se převážně pěstují, hrají prim. Podávají se čerstvá i tepelně upravená, především v podobě různých omáček.
VŠECHNY DRUHY A VELIKOSTI
Není však rajče jako rajče. Nejrozšířenější jsou kulatá rajčata. Mají poměrně malý podíl plodové dužiny a jejich chuť je mírně nakyslá. Hodí se do salátů a na oblohu. K dostání jsou celoročně a jejich cena nikdy nebývá příliš vysoká. O něco dražší bývají rajčata velkoplodá. Mají polokulovitý tvar a někdy žebra. Jsou neobyčejně pevná, tudíž se dobře krájí. Jsou vhodná k plnění a zapékání. Na pultech supermarketů běžně najdete třešňová rajčata. Mají vysoký obsah cukru a kyselin, delší trvanlivost a používají se hlavně ke zdobení. Ze středozemí se dováží dřeňová a oválná rajčata. Dřeňová, jak už název napovídá, se používají do protlaků a omáček, protože mají mnoho dužiny s vysokým obsahem pektinu. Oválná rajčata mají intenzivní aroma, dají se sušit, nakládat a výborné jsou i do omáček. Nejvíce chuti ze všech druhů mají venkovní rajčata. Pěstují se na Kanárských ostrovech při stálých teplotách okolo 23 stupňů a slunce jim dodává na chuti i barvě. Zajímavostí jsou pak zelená rajčata, ta se nakládají do octa a připravuje se z nich chutney.
OD MEXIKA PO ČÍNU
Rajčata jsou základem řady mexických omáček (salsa), často ve spojení s koriandrem, česnekem a chilli papričkami, jako v typické omáčce taco. Také v italské kuchyni jsou rozšířeny různé omáčky. Používají se na těstoviny, pizzy, ale i k masu. Jako koření se používá bazalka a oregáno. Smaží se s cibulí, česnekem a dává se do nich vyvařit trocha vína. Rajčata se musí oloupat a zbavit jader, což je trochu zdlouhavá práce. Pokud k ní nemáte trpělivost, můžete koupit oloupaná rajčata v konzervě, a to jak celá, tak krájená. V Čechách se používá do omáček rajský protlak, který je ovšem dochucován, a proto se nehodí do italských receptů. Italský protlak jsou vlastně jen vařená propasírovaná rajčata. Největší slávu rajčatům přináší kečup. Tato pochutina pochází z Číny, kde se používal jako lák, do kterého se nakládaly ryby. Do Evropy ho počátkem 18. století přivezli kupci vracející se z Orientu. Velmi oblíbená je také rajská šťáva. Pije se čistá nebo ochucená. Nejznámější je Bloody Mary.