Menu Zavřít

Zaseknutý blockchain. Uplatnění technologie v praxi pokulhává

13. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Využití technologie blockchain je v reálném podnikání mnohem složitější, než se před několika lety zdálo. Ukazuje to například projekt Colu z Tel Avivu. Podnikatel Amos Meiri vrací téměř půl miliardy korun, které předtím vybral od namlsaných investorů. Že využití blockchainu v praxi zůstalo za očekáváním, potvrzují i další projekty.

Amos Meiri byl jedním z mnoha podnikatelů, kteří chtěli na začátku roku 2018 využít popularity kryptoměn. Jeho firma Colu se sídlem v Tel Avivu vyvíjí nové digitální měny, jež mají podporovat, aby lidí utráceli peníze v lokalitě, kde žijí.

Pilotní projekty se rozeběhly ve Spojeném království a Izraeli. Meiri měl velké plány globální expanze. Síť městských měn měla fungovat na principu technologie blockchain. Proto se rozhodl získat peníze formou primárního úpisu mincí (ICO).

Investovali jste do kryptoměn?

Prostřednictvím měny CLN se mu podařilo vybrat celkem 20 milionů dolarů (462 milionů korun). Nyní se ale rozhodl, že peníze vrátí investorům z celého světa. Což je velmi neobvyklé, napsal časopis Wired.

Mladý podnikatel totiž narazil na tolik administrativních a právních překážek, že z projektu vycouval. Myslí si, že i další firmy, jež chtěly využívat blockchain, skončí. Po období nadšení přichází v oblasti kryptoměn vystřízlivění. „To, co nyní pozorujeme, je forma určité letargie,“ uvedl Emin Gün Sirer, jenž vyučuje informatiku na Cornellově univerzitě.

Problém je v současnosti v tom, že nové technologie napojené na blockchain jsou pomalé. A proto mnoho firem od vývoje aplikací založených na blockchainu odstupuje. Decentralizované projekty tvoří jen několik procent firemních snah využít tuto technologii, přiznala Apolline Blandinová z Cambridge Centre for Alternative Finance. Meiri stále věří, že blockchain změní globální systém financí, ale bude to ještě nějakou dobu trvat.


Exmanažer PPF Bodlák staví s čínským miliardářem a německým bankéřem první kryptobanku na světě

 Šéf společnosti Carduus Asset Management Pavel Bodlák


Negativní zkušenost s blockchainovým projektem má i Donna Kinvilleová z radnice South Burlingtonu v americkém státě Vermont. Společnost Propy nabídla městu, že pomocí technologie blockchain zefektivní a zabezpečí záznamy v katastru nemovitostí.

V rámci ICO vybrala v roce 2017 na projekt 15 milionů dolarů (347 milionů korun). Firma také lobbovala za to, aby se změnily zákony ve Vermontu ve prospěch používání kryptoměn a blockchainu. Více než roční spolupráce s Propy ale úřednici nenadchla. Nový systém podle ní postrádá praktické funkce, současný software se jí zamlouvá více.

„Těžko chápu, jak může mít blockchain pozitivní dopad na naše občany. Je to jeho rychlost, bezpečnost?“ ptá se řečnicky s tím, že současná data město stejně zálohuje na třech různých serverech. I když firmě poslala poznámky k vylepšení systému, nepředpokládá, že jej radnice koupí.

Zakladatelka firmy Propy Natalia Karayaneva uznává, že nové projekty založené na blockchainu nemusí být vždy pro městské nebo vládní úředníky srozumitelné nebo vhodné. Zejména vidí komplikace v platné legislativě.

„Pracujeme nyní s tradičními investory a snažíme se termínu blockchain vyhnout,“ vysvětlila. V současnosti má tato technologie spojená s kryptoměnami pachuť podvodu, a proto jej společnost raději v komunikaci s investory a zákazníky nepoužívá. Pracuje na nové platformě pro realitní kanceláře.


Advokát Kozub: Kryptoanarchie není chaos, ale svoboda jednotlivce ve virtuálním světě

Radim Kozub


Analytik poradenské firmy Gartner Andrew Stevens přiznal, že 90 procent projektů spojených v blockchainem v rámci dodavatelských řetězců, jež měly sloužit k lepší identifikaci zboží, skončilo. Systémy jsou složitější, než se novým firmám, které zavedení blockchainu nabízely, původně zdálo. Nicméně dlouhodobě se může uplatnit v tom, že konkurenti začnou sdílet svá data.

Ve firmě IBM stále na rozvoji technologie blockchain pracuje více než tisícovka lidí. Projekt IBM Food Trust využívá řetězec Walmart při výběru dodavatelů čerstvé zeleniny. Platforma se může uplatnit i při sledování čerstvosti ryb a plodů moře.

Zejména při sporech mezi dodavatelem a odběratelem je užitečné mít nezávislý soubor dat, uvedl Jerry Cuomo, jenž je viceprezidentem Blockchain Technologies v rámci IBM. Samotná technologie je ale jen malou částí řešení, které nabízejí ostatním firmám.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Unicef přijímá dary v bitcoinech. Pomoc dětem bude rychlejší, slibuje

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

Nový Zéland umožnil firmám platit zaměstnance v kryptoměnách

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

Vlastní kryptoměnu budou mít i Amazon a Google, předpovídají bitcoinoví miliardáři Winklevossové

BRAND24

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

Si Ťin-pching podpořil blockchain. Bitcoin a čínské kryptoměny prudce vzrostly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).