Menu Zavřít

Si Ťin-pching podpořil blockchain. Bitcoin a čínské kryptoměny prudce vzrostly

31. 10. 2019
Autor: čtk

Čínský prezident Si Ťin-pching uvedl, že země by měla využít příležitosti, kterou představuje „průlomová“ technologie blockchain. Trh s kryptoměnami rychle zareagoval. Rapidně vzrostly čínské alternativní kryptoměny, bitcoin pak vyrostl o téměř třetinu.

Čínský prezident minulý týden uvedl, že Čína by měla urychlit vývoj technologie blockchain. „Musíme brát blockchain jako důležitý průlom pro nezávislé inovace klíčových technologií,“ prohlásil Si Ťin-pching, který vyzval k větším investicím do této technologie.

Jen pár dní poté schválila Čína nový kryptografický zákon, který začne platit od 1. ledna příštího roku. Měl by umožnit „usnadnění rozvoje podnikání v oblasti kryptografie a zajištění bezpečnosti kyberprostoru a informací“, uvedla oficiální tisková agentura Xinhua s odvoláním na parlament. Čína tím otevírá cestu své vlastní digitální měně, která by měla být obchodovatelná na všech tamních velkých platformách, včetně WeChat a Alipay.

Na prohlášení čínského prezidenta zareagoval bitcoin prudkým nárůstem o zhruba třetinu, na začátku víkendu dokonce útočil na hranici deseti tisíc dolarů. Pro nejrozšířenější kryptoměnu znamenala Si Ťin-pchingova slova vítanou vzpruhu, protože během srpna a září ztratila přibližně třetinu hodnoty.

Nejvíce však z vlídného postoje čínské hlavy státu k blockchainu těžily čínské alternativní kryptoměny. NEO se v pondělí dostalo až na 13,45 dolaru a vůči americké měně vzrostlo během dvou dnů o 46 procent, vůči bitcoinu pak o čtyřicet procent. Další bitcoinový projekt Quantum během posledních dní posílil až o polovinu své předešlé hodnoty. Hodnota decentralizované platformy Tron vzrostla vůči dolaru o 30 procent, kryptoměna Ontology pak jen během neděle o 70 procent.

Považujete bitcoin za důvěryhodnou měnu?

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Unicef přijímá dary v bitcoinech. Pomoc dětem bude rychlejší, slibuje

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

Nový Zéland umožnil firmám platit zaměstnance v kryptoměnách

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

BRAND24

Vlastní kryptoměnu budou mít i Amazon a Google, předpovídají bitcoinoví miliardáři Winklevossové

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).