Menu Zavřít

Casa De Carli

Autor: Euro.cz

I pražští Italové chodí do Casy De Carli. Vědí proč Česko není úplně největší země a v gastronomii to platí zvlášť. Po všudypřítomné módě telecích líček zachvátila většinu našich restaurací móda kapra a jihočeského kuřete, které teď pro změnu střídá telecí brzlík a lanýže. Nic proti nim, samozřejmě.

V rukou kuchařů, u nichž není kreativita trestná, jde o delikatesy. Nadávat na ně je vrcholem dekadence. Jen vás prostě začnou časem nudit, když na vás vybafnou z každého menu.

Menu v Case De Carli vás určitě nudit nebude, protože je jiné.

Šéfkuchař a spolumajitel podniku, rodák z Varese Matteo De Carli, nejdřív coby kuchař obešel velký svět (New York, Ženevu, Benátky nebo Dublin), kde mimochodem potkal i svou životní a obchodní partnerku Lenku Hermanovou, a jeho vaření to nezapře. Menu podniku registrovaného světovým průvodcem Michelin je supermoderní Itálie opírající se o starou dobrou tradici, již ovšem obohacuje o současné špičkové trendy.

Ano, v Case De Carli najdete stopu tradičních italských předkrmů, těstovin, rizot a mas, jen v méně obvyklých spojeních, úpravách a aranžích. Mezi jídly například nechybí vepřový bůček kombinovaný s krevetami a cizrnovým pyré nebo rizoto s králíkem hebké jako samet. A také tu najdete bez diskuse jeden z nejlepších tuňákových tataráků v Česku: vláčné a tmavě růžové kousky ryby vonící syrovou čerstvostí ještě zvýrazní správně vyzrálé avokádo, mandarinková marmeláda a také křupavé sépiové sušenky. Mladý someliér k jídlu vybral sklenku vína Gavi di Gavi a vůbec se nespletl.

Gastronomickou úroveň restaurace ale poznáte už podle polévky, třeba delikátního krému z grilovaných paprik s piniovými oříšky a balzamikem; o co je jednodušší, o to lépe chutná. Ostatně v jednoduchosti bývá síla a právě nejjednodušší věci bývají nejtěžší – včetně vaření. To platí i pro rizoto s jemnými kousky králíka, které v Case De Carli servírují v malém kastrůlku. Se suchým, plným a minerálním Pinotem Grigio z Friuli určitě delikatesa.

MM26_AI

Snad jen jediná výtka. Na Cornell University Hermanová studovala hospitality management, pro restauratérky jistě nejlepší obor. Restaurace primárně neprodávají jídlo, ale pohostinnost. A tady někdy v Case De Carli mírně skřípe. Nejen ve špičkové italské restauraci, ale i v nejlevnější tratorii vás obsluha nikdy nesmí nechat sedět u lahve Brunella di Montalcino bez nabídky chleba a kousku šunky nebo sýra. Právě to totiž dělá perfektní pohostinnost.

Casa De Carli ? Vězeňská 116/5, Praha 1 ? t: 224 816 688 ? www.casadecarli.cz ? šéfkuchař: Matteo De Carli

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek