Menu Zavřít

ANO přebírá vládu nad kraji. Rodí se první koalice

9. 10. 2016
Autor: ČTK

Po pátečních a sobotních volbách, které skončily drtivým vítězstvím hnutí ANO, začala v neděli v krajích vyjednávání stran. Někde už jsou koalice uzavřené, třeba v Olomouckém kraji se vítězné ANO dohodlo s ČSSD a hledají dalšího partnera, v Královéhradeckém kraji zatím vzniká koalice bez účasti vítězného ANO.

Hnutí ANO ovládlo letošní krajské volby i první kolo voleb do třetiny Senátu, zatímco dosud dominantní sociální demokracie výrazně ztratila. ANO vicepremiéra Andreje Babiše vyhrálo v devíti ze 13 krajů. ČSSD zvítězila jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, dosud přitom měla nejsilnější vládní strana 11 hejtmanů. V Libereckém kraji obhájili vítězství z minulých voleb Starostové pro Liberecký kraj, ve Zlínském kraji triumfovala KDU-ČSL.

Podívejte se na výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

EBF24

Výsledky krajských voleb 2016

Podle vyjádření vládních politiků i politologů výsledky voleb zřejmě neohrozí další existenci koaličního kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. S blížícími se volbami do Sněmovny ale podle nich poroste napětí mezi dvěma nejsilnějšími stranami. Více z názorů politologů čtěte zde.

ANO bylo nejúspěšnější i v souboji o třetinu Senátu, jeho kandidáti postoupili do druhého kola ve 14 obvodech. Adepti ČSSD a KDU-ČSL postoupili v devíti obvodech, ODS v pěti. Čtyři želízka v ohni mají Starostové a nezávislí spolu se Starosty pro Liberecký kraj. Návrat do Senátu možná čeká TOP 09 díky třem finalistům. Výsledky senátních voleb naleznete zde.

Přečtěte si reakce na výsledky voleb:

Zeman blahopřeje Babišovi: ANO vyhrálo jako opozice ve vládě

Babiš: Výsledky voleb neovlivní fungování koalice

Sobotka: Lidé rozhodli. Chtějí změnu ve vedení krajů

Sobotka: Rozhodla pověst kandidátů, ČSSD potřebuje silnější lídry

Fiala: ODS je opět lídrem pravice

Kalousek: Nedotáhli jsme voliče k urnám, funkci ale nesložím

Bělobrádek si volby pochvaluje a chce post hejtmana Zlínského kraje

Kompletní výsledky voleb naleznete na www.volby.cz.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).