Menu Zavřít

Výnosné jádro i prodej akcií MOL. Zisk ČEZ loni vzrostl o třetinu

20. 3. 2018
Autor: Mladá fronta

Energetické společnosti ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Přispěl k tomu zejména jednorázový výnos z prodeje akcií maďarské společnosti MOL a také nárůst výroby jaderných elektráren o čtyři terawatthodiny (TWh). Tržby společnosti klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Analytici předpokládají dividendu kolem 35 korun na akcii. Podle společnosti by prodej bulharských aktiv měl letos snížit dluh o 10 miliard.

Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením roku, vzrostl o pět procent na 20,7 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA se snížil o sedm procent na 53,9 miliardy korun. Oba výsledky jsou téměř o dvě miliardy korun nad výhledem, který společnost zveřejnila v listopadu.

Letos ČEZ očekává provozní zisk EBITDA na úrovni 51 až 53 miliard korun a očištěný čistý zisk ve výši 12 až 14 miliard korun. „S ohledem na významné jednorázové vlivy v roce 2017 se reálně jedná o mírný meziroční nárůst,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák. Prodej akcií MOL loni firmě vynesl 4,5 miliardy korun, prodej bytů na pražském sídlišti v Písnici pak 1,1 miliardy korun.


Dotační králové v poločase: Nejvíc z EU vyčerpá provozovatel sítě ČEPS

Servis elektrického vedení, ilustrační foto


Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně stoupla o dvě procenta na 60,9 TWh. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů byla meziročně o čtvrtinu vyšší. Prodej zemního plynu koncovým zákazníkům narostl o 21 procent. Energetické služby ESCO vzrostly o 118 procenta na 7,4 miliardy korun.

ČEZ
ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Loňský pokles provozního zisku EBIDTA byl dán zejména poklesem realizačních cen vyrobené elektřiny o 4,3 miliardy korun, narovnáním nevyfakturované elektřiny v roce 2016 a distribučními korekčními faktory ve výši 1,7 miliardy korun a růstem nákladů na emisní povolenky za 900 milionů korun. O 600 milionů korun byly také vyšší náklady na péči o výrobní zařízení. Pozitivní vliv měl naopak růst výroby z tradičních zdrojů o 2,5 miliardy korun a nové akvizice v oblasti obnovitelných zdrojů energie a ESCO.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš Beneš v rozhovoru s Reuters a Bloomberg řekl, že by ČEZ do poloviny letošního roku rád rozhodl o možné transformaci, která by mohla zahrnovat oddělení obnovitelných zdrojů energie a distribuce od tradiční výroby elektřiny. Transformace by podle Beneše zabrala dva až tři roky. Dodal, že letos ve třetím či čtvrtém čtvrtletí by mohl být oznámen tendr na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a možná také na stavbu nového bloku temelínské jaderné elektrárny.

Snížení dluhu o 10 miliard

Prodej bulharských aktiv ČEZ tamní společnosti Inercom by měl podle vyjádření společnosti snížit čistý dluh ČEZ v letošním roce zhruba o 10 miliard korun. Společnost uvedla, že jí v roce 2017 klesl čistý dluh o devět procent na 134 miliard korun.

Smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv podepsal ČEZ 23. února. V Bulharsku vyvolalo pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu. Inercom, jehož jmění činí zhruba 100 milionů leva (1,3 miliardy Kč), má převzít aktivity s ročními tržbami kolem 1,8 miliardy leva (přes 23 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Aféra ohrozila bulharskou vládu a přiměla premiéra Bojka Borisova, aby se minulý týden setkal s majitelkou Inercomu Ginkou Varbakovovou. Hovořil s ní o postoupení státu kontrolního balíku akcií v provozech, jichž se ČEZ v Bulharsku zbavuje.

ČEZ si do smlouvy s Inercomem mimo jiné prosadil, že pět let po podpisu smlouvy nesmí nový vlastník bulharská aktiva bez souhlasu ČEZ prodat. Podle zdrojů ČTK se tím ČEZ chrání v arbitráži, kterou proti Bulharsku vede. Na začátku března se v Praze konala jednání o plnění podmínek smlouvy. Inercom požádal, aby byl prověřen možný vstup bulharského státu do obchodu. „Cílem ČEZ je prodej a maximalizace výnosů z arbitráže,“ uvedla firma.

Vývoj hodnoty akcií ČEZ: CEZ Chart

Dividenda by mohla být kolem 35 korun na akcii, míní analytici

„Management nesdělil návrh dividendy, kterou očekáváme na úrovni 35 českých korun na akcii, což by mohlo být vzhledem k lepším výsledkům za loňský rok reálné,“ uvedl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky. Výsledky hospodaření ČEZ byly podle něj mírně lepší proti odhadům. Management společnosti překonal ziskem své cíle o dvě miliardy korun.

Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty naznačuje dividendová politika firmy výplatu 23-38 korun na akcii. „Pokud by to bylo jako loni, tak by to znamenalo 35 Kč na akcii. ČEZ by měl zveřejnit návrh dividendy nejpozději v pozvánce na valnou hromadu, což by mělo být měsíc před jejím konáním,“ uvedl Trampota. Podle odhadů banky na základě cílů společnosti na letošní rok by mohla být dividenda ze zisku roku 2018 až 26 korun.

BRAND24

„ČEZ potvrdil očekávání trhu i markantním meziročním snížením očekávaného čistého zisku v letošním roce. Ten podle společnosti skončí v pásmu 12 až 14 miliard korun, zatímco konsensus trhu počítal před dnešním oznámením společnosti s hodnotou 13,5 miliardy korun,“ řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Dividenda za loňský rok by podle něj mohla dosáhnout 33 korun na akcii, ale pohybuje se v pásmu od 22 do 36 korun.

Dále čtěte:

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad

Nevýhodné, netransparentní a podivné. ČEZ by měl vysvětlit prodej majetku v Bulharsku, míní Babiš

Zakázka za 300 milionů. ČEZ ESCO bude údržbářem opavské Tevy

ČEZ se zbavil Citela, svůj 48procentní podíl prodal Eltodu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).