Menu Zavřít

ČEZ se zbavil Citela, svůj 48procentní podíl prodal Eltodu

28. 2. 2018
Autor: Euro - Tomáš Novák

Skupina ČEZ prodala podíl ve firmě Osvětlení a energetické systémy, která se v městech stará o veřejné osvětlení.

Polostátní ČEZ sice prohlašuje, že jeho strategií je věnovat se „chytrým energetickým řešením pro firmy, obce a instituce“, současně se ale zbavil firmy, která se tím zabývá. Svůj 48procentní podíl ve firmě Osvětlení a energetické systémy (dříve Citelum) prodal společnosti Eltodo Libora Sadílka. Eltodu patřila zbývající část firmy.

„Ano, ČEZ prodal svůj menšinový podíl ve společnosti Osvětlení a energetické systémy, který historicky získal integrací někdejší distribuční společnosti Východočeská energetika,“ potvrdil mluvčí firmy ČEZ Roman Gazdík. Podle něj bylo důvodem to, že se ČEZ na instalace a provoz veřejného osvětlení soustředí v rámci své stoprocentně vlastněné dceřiné společnosti ČEZ Esco, která se specializuje na chytrá energetická řešení pro firmy, obce a instituce. „Není tak pro nás smysluplné rozvíjet stejný produkt prostřednictvím různých společností, zvláště pokud v jedné z těchto firem máme minoritní nekontrolní podíl,“ dodává Gazdík. Hodnotu transakce nechtěl komentovat.

Firma Osvětlení a energetické systémy se podle posledních údajů, které zveřejnila, starala v roce 2016 celkem o 7700 světelných bodů v pětadvaceti městech a obcích. Kromě toho provozovala semafory, udržovala přechody pro chodce a trafostanice nebo dělala architektonické nasvětlování budov.

Čtěte také:

Poprask v Bulharsku: úřady prověří prodej aktiv ČEZ

BRAND24

Komu smrdí uhlí? Odklon od fosilních paliv zdraží elektřinu

O rozdělení ČEZ rozhodnou experti. Vybere je vláda a ministerstva


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).