Menu Zavřít

Škoda Transportation dokončila nákup finských strojíren Transtech

21. 5. 2018
Autor: transtech.fi

Škoda Transportation dokončila nákup finského výrobce tramvají a vlaků, firmy Transtech. Dnes podepsala smlouvu na koupi zbylých 25 procent jediného skandinávského výrobce kolejových vozidel. Cenu nezveřejnila. Většinový podíl držela Škoda od srpna 2015. Finská firma se 750 zaměstnanci má roční tržby tři miliardy korun.

Obchod byl uzavřen při návštěvě premiéra Andreje Babiše ve Finsku, jehož doprovázela podnikatelská delegace.

„Dlouhodobým záměrem skupiny Škoda Transportation je upevnit své postavení na trzích západní Evropy. To je také záměrem nového vlastníka, mezinárodní investiční skupiny PPF, pod jejímž vedením se nám podařilo dokončit i akvizici finské společnosti Transtech,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Petr Brzezina. Škoda Transportation koupila kontrolní podíl v srpnu 2015.

Podle viceprezidenta Škody Transportation a předsedy představenstva Transtechu Zdeňka Majera se za tři roky podařilo finskou firmu restrukturalizovat a stabilizovat. „Získali jsme nové zakázky a dnes míří tramvaje z Transtechu do Helsinek nebo Tampere. Dodáváme také nové vozy pro finské dráhy,“ uvedl. Jde o 20 dvoupodlažních osobních vagonů za téměř 1,4 miliardy korun. Výroba začne letos, předávání od roku 2019. Osobní vozy, jejichž rychlost je až 200 km/hod., jsou tlakotěsné s kvalitní tepelnou izolací do minus 35 stupňů.

PPF
Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina v polovině minulého roku vlastnila aktiva téměř 35 miliard eur.

Transtech zvýšil za necelé tři roky počet zaměstnanců z 500 na 750. „Roční tržby dosahují tří miliard korun, což dokazuje, že se Transtech stal významným hráčem skupiny Škoda Transportation, který jí otevírá další možnosti na západních trzích,“ dodal Majer.

TransTech, jehož hlavními produkty jsou elektrické jednotky, vagony, tramvaje a strojírenské výrobky, byl založen v roce 1985. Škoda Transportation koupila majoritní podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy. Původní vlastník, pan Ilka Brotherus, zůstal minoritním akcionářem prostřednictvím společnosti Sinituote Oy, od níž teď Škoda získala zbylý balík.


Kde se líhnou miliardáři. Odcházející majitelé Škody Holding vydělali až 50 miliard

Škoda Transportation

BRAND24


Loni v říjnu podepsal Transtech smlouvu na dodávku až 65 tramvají finskému městu Tampere. Hodnota kontraktu je 2,7 miliardy korun. Vozidla budou sloužit na trati, která má být dostavěna v roce 2021. Třetí největší finské město si na první etapu nově vznikající sítě objednalo 19 tramvají ForCity Smart Artic včetně desetiletého servisu. Smlouva rovněž zahrnuje další tři opce až na 46 vozidel. V srpnu si Finské státní dráhy objednaly 20 dvoupodlažních osobních vozů. Za minulé dva roky získala skupina Škoda ve Finsku kontrakty za deset miliard korun.

Přečtěte si o dalších obchodech PPF:

Kellnerova PPF dál nakupuje. Získala 29,4 procenta v ČD - Telematika

Hotovo. PPF dokončila nákup plzeňské Škody Transportation

Kellner věří Culture Tripu. PPF masivně investuje do londýnského startupu

Kellner rozšiřuje telekomunikační impérium: PPF koupila aktiva Telenoru ve čtyřech zemích

Kellnerova PPF koupí bulharskou Novu. Největší mediální skupinu v zemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).