Menu Zavřít

Škodná a loutka těžařů. Vlivný ekonom Sachs se pustil do Trumpa

10. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký ekonom Jeffrey Sachs tvrdí, že zastavení klimatických změn se neobejde bez využití jaderné energie. Kritizuje amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je podle něj jen loutkou ropného a uhelného průmyslu a škodí celé planetě.

Jaderná energetika jako spása pro svět v boji proti klimatickým změnám. V tomto duchu opakovaně hovoří americký ekonom Jeffrey Sachs, jenž nyní vede Earth Institute na Kolumbijské univerzitě. Ústav má v popisu práce zkoumat různé aspekty udržitelného rozvoje planety.

„Největší hrozbou je pokračující využívání uhlí a fosilních paliv. Pokud v tom budeme pokračovat, zničí nás to. Zda je jaderná energie nejlepší volbou, záleží na jejím umístění. Tam, kde je dostatečný přístup k větrné, vodní a solární energii, mají se volit tyto možnosti. Ale ty země, které tyto zdroje nemají, jako je Čína nebo Indie, budou využívat jadernou energii jako náhradu za obnovitelné zdroje energií,“ vysvětlil svůj pohled Sachs v rakouském deníku Der Standard.

Uhlí, ropa a plyn jsou naopak z pohledu boje proti oteplování Země nejhorší variantou.


Jak dál v boji s klimatickými změnami se řeší v Bonnu. Čtěte blog Jana Brože:

Hádka o dva stupně a 100 miliard dolarů

 Jan Brož


Rakousko jádro nevyužívá, odpůrci poukazují na havárie jaderných elektráren, naposledy v japonské Fukušimě. Také není dostatečně vyřešeno konečné uložení vyhořelého jaderného paliva, zdůrazňují kritici jaderných boků.

Strašení havárií ve Fukušimě třiašedesátiletý ekonom odmítá, pozitiva atomu převažují. „Počet lidí zabitých zářením je ve Fukušimě nulový. Měli bychom také vidět počet obětí způsobených používáním uhlí a plynu. Miliony lidí ročně zemřou v důsledku znečištěného vzduchu. Na tom se atomová energie nepodílí.“

Sachs, který byl už v 29 letech jmenován profesorem na Harvardově univerzitě a po roce 1989 pomáhal s reformami v Polsku a Rusku, nejvíce kritizuje současného prezidenta USA Donalda Trumpa. Podle něj je šéf Bílého domu blázen a člověk bez odpovědnosti, protože chce vystoupit z pařížské klimatické dohody a omezit finance na podporu obnovitelných zdrojů.


Trump sází na uhlí a jádro:

Trumpova cesta do minulosti: na záchranu uhlí dá přes 200 miliard ročně

 Rypadlo Falkirk Mining Company v Severní Dakotě


„Je zjevně nástrojem ropné a plynové lobby ve Spojených státech. Těžaři kontrolují klíčové orgány americké administrativy a rozhodující hlasy v Kongresu, je tam (v americké politice) spousta korupce. Trump je pro svět velkou hrozbou, nejen ekologickou, ale i možnými válkami,“ prohlásil poradce tří posledních tajemníků OSN pro cíle udržitelného rozvoje.

Keynesián Sachs chce změnit současnou americkou politiku iniciativou Future Now za pomoci bohatých byznysmenů. Jením z nich je podnikatel a dědic hotelů Hyatt Adam Pritzker. Na projektu se podílí i politický poradce David Squandron, jenž je demokratickým členem senátu státu New York.

Iniciativa hodlá napříč Amerikou podporovat levicově zaměřené kandidáty, zejména v místních volbách ve všech amerických státech. Naposledy to bylo během voleb do místního parlamentu ve Virginii, ve kterých vyhráli demokraté.

BRAND24

Dále čtěte:

Zelený proud v Rakousku zůstává chimérou. Napojen je i na německé jádro

Saúdové spouští obrovský jaderný program. Kromě reaktorů chtějí i obohacovat uran

Kde leží zbytky po jaderné bombě z projektu Manhattan? Na skládce

Jaderná puma Fat Man v muzeu White Sands v Novém Mexiku. Stejná byla svržena 9. srpna 1945 na japonské město Nagasaki v rámci Projektu Manhattan.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).