Menu Zavřít

Pojistné desatero před cestou do zahraničí

29. 5. 2018
Autor: čtk

Cesta do zahraničí má vždy svá rizika. Nemoci, zranění, krádeže, ztráty dokladů či zavazadel, to vše se může přihodit každému. Spoléhat se přitom pouze na svépomoc či základní limity pojistného plnění se nemusí vyplatit. Jak se však v množství možností cestovního připojištění zorientovat? Zde je deset nejdůležitějších věcí, na které byste neměli před žádnou cestou do ciziny zapomenout.

1. Pojištění uzavřete co nejdříve

„Pojištění před každou cestou do zahraničí by mělo být standardní záležitostí. Většina pojišťoven podmiňuje platnost pojištění jeho sjednáním v České republice, proto nespoléhejte na to, že si pojistku zařídíte online až z místa dovolené. Nezapomeňte, že pojišťovny mají u smluv o pojištění do zahraničí nastavenou určitou čekací dobu, tak zvanou karenční dobu, která je u pojišťoven různě dlouhá,“ upozorňuje Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Karenční doba u pojištění je doba po podpisu smlouvy, během které pojišťovna nevyplatí pojistné plnění v případě pojistné události.

Neplnění v případě vzniku pojistné události po určité stanovené období tak může v případě cestovního pojištění trvat například hodinu, ale i déle.

Co si zapamatovat
Pojištění pro cesty do zahraničí si uzavřete vždy ještě v Česku, nejlépe obratem po zaplacení zájezdu, letenky nebo rozhodnutí, že pojedete do ciziny.

2. Kartička zdravotního pojištění nestačí

Nespoléhejte na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), modrou kartičku, která slouží jen jako doklad, že se na vás vztahuje veřejné zdravotní pojištění. V řadě zemí z něj totiž nelze hradit spoluúčast.

Například ve Francii hradí pacienti většinu zdravotní péče a zpětně žádají o refundaci pojišťovnu. EHIC lze také uplatnit pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních.

Co si zapamatovat
Evropský průkaz zdravotního pojištění, známá modrá kartička, pro cestu do ciziny nestačí. Pojištění úhrad léčebných výloh je proto pro pobyt v zahraničí nezbytné.

Chystáte se do zahraničí? Tohle je novinka:

Nový cestovní pas si budete moci vyřídit do 24 hodin

Český cestovní pas


3. Když budu sportovat

V zahraničí se stále více Čechů věnuje sportovním a adrenalinovým aktivitám. Uzavřené úrazové pojištění má sloužit k tomu, že když při léčení po návratu budete ještě nějakou dobu na nemocenské, finanční náhrada dorovná výpadek příjmu ze zaměstnání, náklady na rehabilitaci či další pomůcky.

Počítejte s tím, že každá pojišťovna má stanoveny své maximální limity pojistného plnění. Na vyšší limity se ale raději doptejte. Pojišťovny je aktivně nenabízejí, snaží se totiž zaujmout nižší cenou pojistného.

Úrazové pojištění tak, jak se běžně sjednává na přepážkách pojišťoven, nenabízí dostatečnou podporu v případě skutečných závažných životních problémů. Můžete si však sjednat pojistku, která kryje primárně vážnější rizika.

Co si zapamatovat
Ať už jste rekreační sportovec nebo milovník adrenalinu, úrazové pojištění je při zahraniční cestě nepostradatelné. Milovníci rizikových sportů by neměli spoléhat jen na úrazové pojištění u cestovního pojištění. Je lepší se pojistit proti úrazu samostatně.

4. Zvažte připojištění proti nejvážnějším rizikům

Rozhodnete-li se nesjednat si úrazové pojištění, můžete se v rámci cestovního pojištění alespoň připojistit proti trvalým následkům úrazu i smrti. Ochráníte tak své blízké před případnými finančními těžkostmi s tím spojenými.

Co si zapamatovat
Připojištění proti trvalým následkům úrazu i smrti je zodpovědné chování vůči rodině a blízkým.

5. Když cestujete s dětmi

Chystáte-li se s dítětem do exotické země s odlišným hygienickým standardem, zjistěte si vhodnost očkování a poraďte se, jakými léky vybavit svou cestovní lékárničku. S dětmi cestujte jen, pokud jsou zdravé. Máte-li pochybnosti, zkonzultujte jeho stav s lékařem.

Pravděpodobnost, že budete muset zájezd na poslední chvíli zrušit, není velká, i když máte malé děti. Bývají-li však nemocné často, jste vhodnými kandidáty na pojištění storna zájezdu.

Čekáte-li rodinu, pak počítejte s tím, že pojišťovny jsou zpravidla ochotny pojišťovat gravidní ženy maximálně do 28. týdne těhotenství. Pojištění léčebných výloh si nastavte bez limitu. Maximální doba, kterou žena stráví cestou, by v tomto případě neměla přesáhnout pět hodin.

Co si zapamatovat
Do zahraničí cestujte pouze se zdravými dětmi a zvažte pojištění storna zájezdu. Gravidní ženy pojišťovny zpravidla pojišťují pouze do 28. týdne těhotenství.

Plánujete dovolenou?

Spočítejte si na naší kalkulačce, na kolik dní dovolené máte nárok

 Dovolená


6. Pojištění za způsobenou škodu

Před cestou do ciziny se rozhodně vyplatí zvážit odpovědnostní pojištění za způsobenou škodu, Češi si tento produkt lidově pojmenovali jako „pojistku na blbost“.

Vztahuje se i na případy, kdy vaše dítě něco rozbije v muzeu nebo nevědomky vytopíte své české sousedy v době, kdy budete na dovolené. Pojištění odpovědnosti se rozhodně vyplatí mít sjednáno dlouhodobě.

Raději si ale zkontrolujte nastavení stávající pojistky. Zejména starší pojistky mají územní platnost tohoto pojištění určenou pouze pro Českou republiku.

Pozor, pojištění odpovědnosti se vztahuje i na vaše čtyřnohé mazlíčky. Rozhodně to není investice zbytečná. Podle České asociace pojišťoven mají totiž děti a domácí zvířata na svědomí čtvrtinu odpovědnostních škod.

Co si zapamatovat
Pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu se vyplatí uzavřít dlouhodobě.

7. Kdy se vyplatí pojištění ke kartě?

Pokud často jezdíte za hranice na kratší dobu, může být výhodné mít k vaší platební kartě balíček pojištění, které je celoroční.

Existují lidé, kteří ho mají sjednané už dlouhé roky a absolutně netuší, s jakými parametry. Počítat by ovšem vždy měli s nižšími limity plnění. Pojištění odpovědnosti často také není součástí balíčku krytých rizik.

Platební kartu a kartičku asistenční služby je potřeba mít v zahraničí stále u sebe. V opačném případě může nemocnice s ošetřením vyčkávat do chvíle, než se prokáže, že její péče bude řádně hrazena.

Co si zapamatovat
Při častých cestách do zahraničí zvažte balíček pojištění k platební kartě. Ověřte si však předem, jaké má pojistné limity.

8. S krachem cestovek je třeba stále počítat

Letošní průzkum ČTK mezi pojišťovnami odhalil, že pojišťovny odmítly pojistit desítky cestovek. Tento rok jich pojistily proti riziku úpadku méně než v minulých letech.

V Česku je přibližně 850 cestovních kanceláří. Pojištěno jich je přes 700. Cestujete-li s cestovní kanceláří, zjistěte, zda je pojištěna proti úpadku. Pokud ne, vyberte si jinou.

Co si zapamatovat
Při cestě do zahraničí s cestovní kanceláří si předem zjistěte a jeďte jen s tou CK, která má aktuální pojištění proti úpadku.

Vaše cestovní kancelář zkrachovala?

Přečtěte si, jak dostat peníze zpět

 ilustrační foto


9. Když cestujete vlastním vozem

Pokud máte havarijní pojištění, automaticky máte také pojištěno i čelní sklo vozu. Pokud máte pouze povinné ručení, lze si v jeho rámci připojistit také čelní sklo i například srážku se zvěří. Ale i v tomto případě se nejspíš setkáte s nízkými limity plnění.

Nelze se ale připojistit jen na určité časové období. Toto připojištění sjednáváte s povinným ručením na celou dobu trvání smlouvy.

Pozor, některé pojišťovny rozlišují mezi srážkou se zvěří a zvířetem. A tak vám srážku s krávou anebo jiným domácím zvířetem neproplatí z havarijní pojistky. Zodpovědnost má v tomto případě majitel zvířete.

Střešní boxy nejsou zahrnuty do havarijního pojištění u většiny pojišťoven, takže je nutné je připojistit.

Co si zapamatovat
Zvažte formu pojištění čelního skla, střetu se zvěří či střešních boxů.

10. Kontrola před odjezdem

Před odjezdem do zahraničí se pečlivě ujistěte, zda máte zavřená všechna okna a zamčené dveře.

Zní to jako banalita, ale pojišťovny vám v případě krádeže vloupáním můžou zkrátit plnění.

Co si zapamatovat
Zamknutí a zabezpečení oken a dveří bytu či domu může rozhodovat o plnění v případě pojistné události.

Zdroj: První klubová pojišťovna a.s.

BRAND24

Čtěte také:

Cestovní pojištění k platební kartě: jaké jsou výhody a nevýhody?

Co dělat, když jste zmeškali navazující let

Cestující na letišti Václava Havla v Praze

Kdo zaplatí dialýzu ledvin v zahraničí

Jak změnit zdravotní pojišťovnu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).