Menu Zavřít

Češi obměňují počítač po šesti letech, dvakrát déle než vyspělý svět

15. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Češi obměňují výpočetní techniku za dvojnásobnou dobu, než je obvyklé ve vyspělých západoevropských zemích. Místo jednou za tři roky je to zhruba jednou za šest let.

Data z českého trhu ukazují, že až 70 procent tuzemských firem využívá firemní techniku až do svého totálního opotřebení, tedy zániku. Obávají se totiž, že obměna hardwaru by příliš zatížila jejich rozpočet, vyplývá to z údajů společnosti CHG-Meridian, která se specializuje na operativní leasing kancelářské techniky.

„Při denním požívání je životní cyklus počítačů či mobilních zařízení v průměru pět let. Zatímco ve vyspělých zemích je běžné, že firmy preventivně vymění techniku každé tři roky, v Česku je to spíše někde mezi hranicí šestého a sedmého roku,“ uvedl ředitel české pobočky CHG Lukáš Uhliarik.

Výpočetní techniku si na leasing v tuzemsku pořizuje 23 procent firem, ve vyspělých zemích jsou to až tři čtvrtiny společností. Operativní leasing v Česku nejčastěji využívají firmy na financování mobilních telefonů a počítačů. Nakupují tak nejčastěji telefony v průměrné hodnotě 15 tisíc korun, u počítačů je pak průměrná cena zařízení 25 tisíc korun.

BRAND24

Přečtěte si také: Online vs. offline. Viking v čele Adidasu skáče střemhlav

 Obchod Adidas

Dále čtěte:

Kámen versus internet. Kdo vyhraje souboj o zákazníka?

Tesla je Amazon autoprůmyslu, s Muskem ale nejednáme, říká šéf firmy Cortica Raichelgauz

Jak vydělat na starém kole. Bazarové prodeje se definitivně přesouvají na internet

Uječený mimozemšťan stále roste. Alza se každé čtyři roky zdvojnásobí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).