Menu Zavřít

Billa zvyšuje mzdy. Prodavači si polepší o sedm procent

6. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Supermarkety Billa zvýší od září mzdy zaměstnancům prodejen v průměru o 7,3 procenta. Navýšení tak dosáhne zhruba dvou tisíc korun. Jde o třetí navýšení mezd společnosti za posledních 12 měsíců.

Nejvyšší nárůst čeká pokladní a prodavače či prodavačky čerstvých úseků, kteří si polepší v průměru až o 2400 korun, uvedla Billa. Změny se dotknou více než 4000 zaměstnanců vybraných pozic.

Od loňska se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zvýšilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající.

Podle odborů dosáhla průměrná mzda v českém maloobchodu letos 18 tisíc korun. Zahraniční obchodní řetězce platí zaměstnancům podstatně více než čeští obchodníci, rozdíl je v řádu tisíců korun, řekla tento týden prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) Renáta Burianová. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla v letošním druhém čtvrtletí na 31 851 korun.


Komu patří Kofola: rodiny Samarasova a Sommerova zjednodušují vlastnickou strukturu

 Kofola


Billa má v Česku 225 prodejen a sortiment čítá 15 tisíc položek. Firma zaměstnává v Česku šest tisíc lidí a patří do první desítky největších prodejců u nás, mimo jiné s prodejnami firem Kaufland, Ahold či Tesco.

Například Kaufland zvýšil od června mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek stoupla na 24 tisíc, v Praze na 26 tisíc korun. Diskonty Lidl, které jsou stejně jako Kaufland součástí německé skupiny Schwarz, zvýšily od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc, v Praze na 29 tisíc korun.

Penny Market zvýšil od loňska mzdy čtyřikrát. Od prvního srpna mzdy zaměstnancům na prodejnách vzrostly minimálně o dva tisíce korun u plného úvazku. Od srpna tak bere pokladní v první mzdové úrovni minimálně 20 tisíc korun.

BRAND24

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák, zelí i rybí prsty kupujte u sousedů

Uzeniny v českém supermarketu, ilustrační foto

Přečtěte si také:

Maloobchodní tržby zrychlily růst na na 5,6 procenta. Znovu k tomu výrazně přispěly e-shopy

Rohlíky s vůní benzínu. Na zákazu prodeje o svátcích profitují pumpaři

Přijde český BioLidl? Branže kvalitních potravin hledá cestu z kruhu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).