Menu Zavřít

Akcie Facebooku padají. Za týden klesly nejvíce od července 2012

24. 3. 2018
Autor: čtk

Akcie sociální sítě Facebook tento týden klesly o 13 procent. To byl nejhorší týdenní výkon od července 2012, což bylo zhruba dva měsíce poté, co firma vstoupila na burzu. Důvodem je skandál s neoprávněným použitím dat o uživatelích facebooku firmou Cambridge Analytica.

Cena akcií v pátek klesla pod 160 dolarů. Za celý týden se tržní kapitalizace Facebooku snížila o 75 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

Facebook vstoupil na burzu v květnu 2012 za cenu 38 dolarů za akcii. Tržní kapitalizace firmy tak tehdy činila 104 miliard dolarů. Díky stabilnímu růstu počtu uživatelů a dominantnímu postavení na trhu s digitální reklamou akcie firmy stouply letos v únoru až na rekordních více než 195 dolarů za akcii. Nyní se tržní kapitalizace firmy pohybuje kolem 460 miliard dolarů.

Vývoj hodnoty akcií Facebooku za poslední měsíc:

Facebook Chart

Zdroj: IEconomics.com

Facebook dostala do problémů zpráva z minulého víkendu, podle které analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o 50 milionech uživatelů facebooku a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg tento týden přiznal, že firma chybovala. Omluvil se uživatelům a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům.

Poslanci v USA, Británii a EU již oznámili, že si hodlají předvolat šéfa Facebooku, aby vysvětlil chování společnost a to, jak firma nakládá s daty svých uživatelů. Společnost již začaly rovněž vyšetřovat některé úřady na ochranu osobních údajů.

BRAND24

Čtěte dále:

Kontroverzní Cambridge Analytica působila ve volební kampani i v Česku

Facebookem zmítá aféra s dezinformacemi, šéf bezpečnosti odchází

Trump i brexit. Úspěšnou kampaň vedla umělá inteligence

Zuckerberg přiznal chyby. Slíbil nápravu a lepší ochranu dat uživatelů

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).