Menu Zavřít

Aircraft Industries dodá tři letouny pro regionální dopravy do Číny

5. 3. 2019
Autor: Aircraft Industries

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) připravuje prodej tří letounů L 410 do Číny. Létat s nimi bude společnost Yingan General Aviation. Nová letadla využije pro regionální leteckou dopravu. Kontrakt už je podepsaný, k uskutečnění prodeje však ještě společnosti AI chybí ověření potřebné certifikace. Firma by je ráda získala letos.

Podmínky kontraktu společnost AI nezveřejnila. „Je to standardní kontrakt, tak jako u všech ostatních letadel. Jakmile budeme mít certifikaci, v ten moment se kontrakt otevře a vše bude připravené k tomu, abychom mohli učinit první dodávky do Číny,“ uvedla generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.

Smlouvu o prodeji tří letadel podepsali zástupci AI v čínském městě Wu-chan, kde bude vybudována základna pro provoz L 410. České letouny budou sloužit regionální přepravě, a to mimo jiné v jihočínských provinciích Chu-pej, Chu-nan, Kuej-čou a Jün-nan. Současně bylo podepsáno i memorandum, na jehož základě AI dodá společnosti Yingan General Aviation v následujících sedmi letech 30 letounů L 410.

Řízení o certifikaci letounu L 410 pro čínský trh zahájila firma před více než dvěma lety za podpory velvyslanectví České republiky v Pekingu. V červenci 2017 navštívili AI v Kunovicích zástupci čínského úřadu pro civilní letectví, kteří se zde seznámili s letadlem L 410. „Následně byla koncem roku 2017 leteckými úřady Evropské unie a Číny parafována dohoda Bilateral Aviation Safety Agreement, která umožnila zahájit certifikaci L 410 jako pilotního projektu evropského a čínského letectví. Expertní týmy nyní intenzivně pracují na validaci letounu tak, abychom „čtyřistadesítku“ již brzy uviděli na čínském nebi,“ uvedla.


Přečtěte si komentář: Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Ondřej Stratilík


Už v lednu AI informoval, že dodal dva letouny L 410 do Kazachstánu. Létat s nimi budou tamní aerolinky Zhetysu. I ony využijí letadla pro regionální leteckou dopravu. České stroje, které jsou konstruovány pro provoz v extrémních klimatických podmínkách, budou zajišťovat spojení odlehlých oblastí s velkými městy Kazachstánu.

BRAND24

Společnost Aircraft Industries dosáhla v roce 2017 tržeb za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží ve výši 1,9 miliardy korun, zhruba o 372 milionů korun více než v roce 2016. Vliv na pozitivní hospodaření firmy za předloňský rok měla především dodávka 11 letadel do Ruska a jednoho do Indonésie. V roce 2016 firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla devět letadel, v roce 2015 ani jedno. Zisk společnosti za předloňský rok činil téměř 244 milionů korun, meziročně o 197 milionů Kč více. Loňské výsledky hospodaření firma zatím oficiálně nezveřejnila.

Dále čtěte:

Aircraft Industries dodá dva letouny L 410 do Polska, budou tam hlídat hranice

Aero představilo v Británii nový bitevní letoun F/A-259

Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění

Armáda nakoupí nástupce Albatrosů. Od Aera pořídí až šest letounů L-39NG

Thajsko má zájem o letouny L-39NG od Aera Vodochody, tvrdí Babiš

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).