Menu Zavřít

Thajsko má zájem o letouny L-39NG od Aera Vodochody, tvrdí Babiš

10. 11. 2018
Autor: čtk

Thajsko má zájem o české cvičné letouny L-39NG, které v polovině října jako novinku představilo Aero Vodochody. Řekl to český premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerský předseda se v lednu chystá na návštěvu Thajska.

„Oni mají zájem o naše stíhačky, o tu naši nejnovější stíhačku, to je skutečně hi-tech vojenská technika,“ uvedl Babiš. Thajské letectvo provozuje desítky strojů L-39 starší generace, některé z nich už dřív nahradilo jihokorejskými letouny T-50TH.

Letoun L-39NG je z velké části vyroben z kompozitních materiálů. Sériová výroba začne v roce 2020, v říjnu byl představen takzvaný předsériový stroj, který má poprvé vzlétnout na konci letoška. Letoun má větší dolet než jeho předchůdce, lepší aerodynamické vlastnosti, je bezpečnější a lehčí. Na dodání nového letounu Aero už dříve získalo několik zakázek, například do Portugalska, USA či Senegalu. Cena letounu se pohybuje řádově v desítkách milionů dolarů.

O zájmu Thajska o letadla z Aera Vodochody informovalo Euro.cz už loni v listopadu.

Babiš se s thajským premiérem setkal tento měsíc v Bruselu na jednání pěti desítek evropských a asijských zemí. Do Thajska se pak chystá na návštěvu v lednu, kdy chce zavítat i do Singapuru a Indie.

Zahraniční obchod Česka s Thajskem je dlouhodobě ve schodku. Do Thajska se podle údajů Českého statistického úřadu loni z Česka vyvezlo zboží za zhruba 3,5 miliardy korun, opačným směrem putovalo zboží za víc než 21 miliard.

Český velvyslanec v Thajsku Marek Libřický řekl koncem srpna, že zájem českých firem o obchodování s touto asijskou zemí a investice v ní roste. Situaci ale komplikuje skutečnost, že Evropská unie po vojenském převratu v Thajsku v roce 2014 zmrazila vyjednávání o volném obchodu. Příležitosti pro české firmy vidí Libřický zejména v energetice a kolejové dopravě.

Investiční projekty podle velvyslance v Thajsku spustily české firmy v oblasti výroby a také informačních technologií. „Máme i první investici do hoteliérství,“ řekl. Přímá letecká linka mezi Prahou a Bangkokem by mohla být zprovozněna v příštím roce, zavést ji plánuje letecká skupina Air Asia, doplnil Libřický.

BRAND24

Přečtěte si komentář: Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Ondřej Stratilík

Dále čtěte:

Aero představilo v Británii nový bitevní letoun F/A-259

Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění

Další gripeny pro Česko? Rozhodne se příští rok

14 bitevníků za 1,6 miliardy eur. Slovensko nakoupí americké stíhačky F-16

Nešťastný timing: americkou nabídku stíhaček F-16 Slovensku poznamenala havárie jedné z nich

Armáda nakoupí nástupce Albatrosů. Od Aera pořídí až šest letounů L-39NG

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).