Menu Zavřít

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie, zapojili se i povstalci

9. 10. 2019
Autor: čtk

Turecko dnes zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Oznámil to na twitteru turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká armáda operaci odstartovala společně s protureckými povstalci, dodal prezident. Předem ohlašovaná akce má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS). Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) už hlásí první dvě oběti ofenzivy mezi civilisty.

Turecký prezident na svém oficiálním twitterovém účtu oznámil, že operace nazvaná Pramen míru začala a že jejím cílem je vymýtit „hrozbu teroru“. „Naše ozbrojené síly společně se syrskou Národní armádou (hlavní protureckou povstaleckou silou v Sýrii) na severu Sýrie zahájily operaci Pramen míru proti teroristickým organizacím“ s cílem zničit „teroristický koridor, který chtějí vytvořit na naší jižní hranici, a vnést do regionu mír a pokoj“, napsal Erdogan.

Na ofenzivě se podílejí povstalci ze syrské Národní armády. Ta dnes prohlásila, že s kurdskými bojovníky na severovýchodě Sýrie nebude mít slitování a že budou drceni „železnou pěstí“.

Syrská tisková agentura SANA napsala, že „turecká agrese“ začala v příhraničním městě Rás al-Ajn, které leží naproti tureckému městu Ceylanpinar.

Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic.

Turci označují kurdské milice za teroristickou organizaci a vyčítají jim spolupráci s tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK), s níž Ankara vede ozbrojený boj od roku 1984.

Podle Reuters dnes městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Turecká státní média uvedla, že na město dopadly minometné granáty, ale nezpůsobily žádné oběti. SDF však hlásí dva mrtvé a dva raněné civilisty po vzdušných útocích v Rás al-Ajnu.


Američané komplikují Turecku invazi do Sýrie: vyřadili Ankaru z kontroly leteckého provozu  Příprava na Tureckou invazi, ilustrační foto


Podle arabsko-kurdské koalice SDF podnikají nálety turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika. Letouny údajně útočily proti pozicím 50 kilometrů v hloubi syrského území ve městě Ajn Ísa. Přes příhraniční region podle SDF přeletělo 25 tryskových letadel.

Turecké ministerstvo obrany dnes ujistilo, že turecké síly dbají na to, aby neublížily spojeneckým vojákům v oblasti, a že operace je zaměřena jen na radikály a jejich základny či zbraně.

Agentura Reuters s odvoláním na turecký bezpečnostní zdroj uvedla, že střely z houfnic dopadaly na základny a muniční sklady YPG. Dalšími cíli jsou pozice ostřelovačů YPG. Údery jsou údajně vedeny na cíle vzdálené od obytných oblastí.

Souhlasíte s invazí Turecka do Sýrie?

SDF dnes vyzvaly Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. SDF uvedly, že měly důvěru v dohodu o bezpečnostním mechanismu mezi USA a Tureckem. Nyní jsou naši lidé bezbranní, tvrdí koalice ve svém prohlášení.

Ofenzíva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Turecko začalo v posledních dnech otevřeně hovořit o invazi do severovýchodní Sýrie poté, co se z oblasti začali stahovat američtí vojáci. Ankaru před ofenzivou varovaly západní mocnosti i Moskva. Například ruský prezident Vladimir Putin dnes podle Kremlu Erdogana telefonicky nabádal, aby se v Sýrii vyhnul jakýmkoli krokům, které by mohly poškodit mírový proces, a vyzval ho, aby ofenzivu dobře zvážil.

Několik minut po zahájení přeshraniční operace televize CNN Turk oznámila, že turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA, aby ho informovalo o ofenzivě.

Koalice Syrských demokratických sil, jejíž páteří jsou kurdské milice YPG, pomohla porazit IS, který od roku 2014 obsazoval sever Sýrie i sousedního Iráku. Dosud Kurdy chránila přítomnost amerických spojenců, kteří spolu s nimi pomáhali IS porazit.

Washington chce po Evropě přísnost vůči Íránu. Americké firmy tam čile obchodují

Čtěte také:

Jedna rána, mnoho much. Nové kolo protiíránských sankcí je v rozporu se zájmy USA

BRAND24

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

USA vyšlou 1500 vojáků na Blízký východ kvůli íránské hrozbě, oznámil Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).