Menu Zavřít

USA vyšlou 1500 vojáků na Blízký východ kvůli íránské hrozbě, oznámil Trump

24. 5. 2019
Autor: čtk/AP

Spojené státy posílají na Blízký východ 1500 nových vojáků, jejichž úkoly budou především obranné. Oznámil to americký prezident Donald Trump. Vojáci do oblasti míří kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě.

Americká média s odvoláním na své zdroje tento týden uváděla, že ministerstvo obrany Bílému domu předloží plán na vyslání až 10 tisíc dodatečných vojáků, ale že není jasné, pro kolik vojáků se Bílý dům rozhodne. Dnes pak agentura AP uvedla, že Trump informoval Kongres, že jako posilu do regionu pošle 1500 mužů a žen ve zbrani, což prezident následně potvrdil.

Trump uvedl, že posily představují poměrně malý počet vojáků. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje napsala, že noví vojáci posílí americké obranné kapacity v regionu. Z vyrozumění, které Kongresu zaslal Bílý dům a které má AP k dispozici, vyplývá, že vojáci na Blízký východ odjedou v příštích týdnech.

Pentagon uvedl, že z 1500 vojáků bude skutečně nových jen asi 900, zbylých 600 již totiž v regionu působí v rámci stávajících misí, které budou prodlouženy. Sdělil rovněž, že součástí posil budou obsluha protiraketového systému Patriot, posádky průzkumných letadel a ženisté. Žádný voják z těchto posil nebude vyslán do Iráku a Sýrie, což podle ministerstva obrany dokládá jejich obranné úkoly.


Washington chce po Evropě přísnost vůči Íránu. Americké firmy tam čile obchodují


Ruský zákonodárce Vladimir Džabarov k americkým posilám uvedl, že Rusko by mohlo toto téma otevřít na jednání Rady bezpečnosti OSN, napsala agentura RIA Novosti.

Washington o ohrožení ze strany Teheránu mluví stále častěji, podrobnosti této hrozby jsou ale nejasné. Jakékoli posílení vojenské přítomnosti USA na Blízkém východě nicméně signalizuje obrat v názorech prezidenta, který opakovaně poukazoval na potřebu omezit počet amerických vojáků v regionu.

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem se loni vyostřily, když Washington odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a opět zavedl proti Teheránu sankce. Trump usiluje o větší odzbrojení Íránu a začátkem tohoto měsíce Spojené státy kvůli zmíněné hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52.

BRAND24

Americká armáda dnes podle Reuters uvedla, že je přesvědčena, že za nedávnou sabotáží tankerů nedaleko břehů Spojených arabských emirátů stojí íránské revoluční gardy.

Čtěte také:

Jak maká Trump? Většinu pracovní doby se fláká a šaškuje, tvrdí kritici

Írán chystá námořní cvičení s Ruskem v Kaspickém moři

Jedna rána, mnoho much. Nové kolo protiíránských sankcí je v rozporu se zájmy USA

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

Trump vyhrocuje spor s Íránem. Pohrozil mu zničením

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).